BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 14, 2011

Deeper Conversation

Suatu hari. Di sebuah rumah. Di sudut dunia. (rumah aku ler tu). Mereka bergaduh , well episode biasa saja , berebut lappie. One claimed the other dah main overtime. The injured party yang telah di denykan haknya telah menjadi histeria macam Emily Rose.


Kes dibawa ke muka pengadilan. Oleh kerana Appa the Supreme Court Judge takder rumah, maka kes di bawa to Amma.

Amma : Now sit down, selawat 3 kali, istigfar 7 kali and look around u. Name one thing that belongs to u.

Claimant : *sob sob * pensel.

Amma : ok pencil. Pencil is made of ?

Claimat : Kayu

Amma : Kayu asalnya dari apa?

Claimat : Pokok.

Amma : Pokok sapa punya? Siapa yang menciptakan pokok?

Claimant : Allah

Amma : Jadi pensel tu kita punya atau datang dari Allah ? Next

Claimant : Bag ?

Amma : Ok beg dibuat dari?

Claimant : Kain

Amma : Kain dari apa?

Claimant : Kapas

Amma : Kapas sapa punya?

Claimant : Allah *sob sob* lagi kuat

Amma : So do u think ada ke benda di dalam rumah ni yang betul2 kita punya? Memang kita beli semua ni , tapi siapa yang bagi kita rezeki untuk kita mampu beli semua ni?

Claimant : Allah *meraung*

Amma : So kenapa nak kedekut benda yang bukan hak kita yang mutlak? Tak malu ke dengan Al Wahhab ? Yg Maha Memberi?

Last2 aku yang nangis lagi kuat . Ya Allah ampunkan aku jika aku terlupa mengucapkan syukur padaMu...

4 comments:

Naz said...

Love this post, Darling!
I'd love to be a fly on the wall during this particular episode.... hehehe!

rosdiana said...

Ammmaaa!!
dont amma dontt!!
*mcm ngam je dgn tajuk entry aku beberapa hari lepas*

bagus cara ko didik anak nih. macam nih la baru lawyer yang sejati, berilmu dan beramal!

edelweiss said...

nak kena berguru dengan hang lah beb!!! aku kalau dengan diva aku tuh tak terjawab ....

rosdiana said...

mana ko pegi beb..
sunyi jer..