BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, July 16, 2012

Siru Ala Barakatillah.......

Anak-anak yatim dan faqir miskin adalah kelompok masyarakat yang sangat dicintai oleh Rasulullah SAW, bahkan dalam sebuah hadith dinyatakan ( Rasulullah ) sangat dekat dengan mereka.Perhatian kepada mereka sangat diutamakan, sebagaimana tersebut dalam sebuah ayat :

ويسئلونك عن اليتمى قل اصلاح لهم خير وان تخالطهـــم فاخوانكم

Dan mereka bertanya kepadamu tentang anak yatim katakanlah ;

Mengurus urusan mereka secara patut adalah baik, jika kamu menggauli mereka, maka mereka adalah saudaramu”

( Al-Baqarah: 220 )

Dan Baginda bersabda

Barang siapa yang mengusap kepala anak yatim kerana Allah maka baginya kebaikan yang banyak dari setiap rambut yang ia usap. Dan barang siapa yang berbuat baik kepada anak yatim perempuan atau laki-laki maka aku dan dia akan berada di Syurga seperti ini, Rasulullah SAW mengisyaratkan antara jari telunjuk dan jari tengahnya." (HR. Ahmad dari Abu Umamah)

Kat bawah ni adalah gambar Rumah Anak Yatim Nur Hidayah, Baling Kedah.
Persatuan Pembangunan Fitrah Insan Malaysia (FITRAH MALAYSIA) dan Bidadari Group akan menganjurkan Majlis Hari Raya - Majlis di Rumah Anak Yatim ini pada 25hb Ogos,2012 (Sabtu) dan Majlis Penyampaian Sumbangan.

To those yang nak menyumbang can do so through FITRAH MAYBANK ACCOUNT - 569981100791 and email the details to us at bidadari.jannah2012@gmail.com.


Untuk perhatian juga, rumah anak ayatim Nur Hidayah ini sangat memerlukan sebuah kenderaan untuk memudahkan perjalanan anak-anak ini. Sampai-sampaikanlah......

Terjemahan Surah Al Maun

(1) Tahukah kamu ( orang ) yang mendustakan agama?

( 2) Itulah orang yang menghardik anak yatim

( 3 ) dan tidak menganjurkan memberi makan fakir miskin

( 4 ) maka celakalah bagi orang yang sholat

( 5 ) ( yaitu) orang-orang yang lalai dari sholatnya,

( 6 ) orang yang berbuat riya,

( 7) dan enggan ( menolong dengan ) barang yang berguna.

Asbabul Nuzul

Adapun sebab turunya surah ini ialah berkenaan degan orang-orang munafik yang memamerkan solat mereka kepada orang yang beriman; mereka melakukan solat dengan riya’, dan meninggalkannya apabila tidak ada yang melihatnya serta menolak memberikan bantuan kepada orang miskin dan anak yatim ( Riwayat ibnu Mudzir ).

C. Tafsir

Surah ini diawali dengan kalimat pertanyaan untuk menarik perhatian pembacaanya. Kemudian Allah SWT sendiri yang menjawab pertanyaan tersebut satu per satu. Tujuanya ialah agar pembaca benar-benar menghayati dan memahami makna yang terkandung di dalamnya.Biasanya setiap ayat yang didahului dengan pertanyaan mengandung nilai yang sangat penting untuk difahami dan diamalkan. Pertanyaan yang paling utama ialah “ siapakah pendusta agama ? “ maka jawapannya segera disusul setelah pertanyaannya. Ayat selanjutnya menjawab secara tegas bahwa pendusta agama ialah orang yang tidak mahu menyantuni anak yatim.Ciri berikutnya ialah orang yang tidak mahu menyeru untuk dana dan makanan supaya diberikan kepada orang miskin.


Ustadz M Quraish Shihab dalam Tafsir Al-quran Al karim menyatakan paling tidak ada 2 hal yang patut diperhatikan dalam ayat 3 surat ini. Pertama ayat tersebut tidak mempersoalkan tentang kewajipan ”memberi makan” orang miskin, tetapi ”menganjurkan memberi makan”.

Ini bermaksud mereka yang tidak memiliki kelebihan apapun dituntut pula untuk berperanan sebagai ”penganjur memberi makanan terhadap orang miskin” atau dengan kata lain, kalau tidak mampu secara langsung, minimal kita menghubungkan mereka dengan orang-orang yang mampu untuk memperhatikan nasib mereka. Peranan ini sebenarnya mampu dilakukan oleh sesiapa pun.

Friday, July 6, 2012

A TRIBUTE TO RAMADHAN


A tribute to Ramadhan (Tahiyyat Ramadhan) .......sebagai tanda kita hamba yang bersyukur

(Click image to enlarge)

Mari menghidupkan Ramadhan, seolah ianya Ramadhan kita yang terakhir.

Join us .

1. Fidyah
To those yang ada hutang puasa, and wish to bayar fidyah berupa beras, you can
bank in your intended sum to us by 15th July,2012 . Insyaallah kami akan menolong anda menyampaikan fidyah tersebut kepada yang mereka yang layak.

2. Iftar bersama anak yatim Pertubuhan Kebajikan dan Bimbingan At
Taqwa,Puchong
Pada 12 Ogos 2012. Program iftar akan dipadatkan dengan pengisian rohani , tawsiyyah,
bimbingan kesihatan dan aktiviti berfaedah untuk anak-anak yatim. Penyampaian sadaqah
dan sumbangan juga akan disempurnakan pada hari tersebut.

3. Menyampaikan zakat fitrah & sumbangan Eid ul Fitri

Ramadhan troopers kami akan berkembara menyampaikan zakat fitrah berupa beras dan sumbangan lain untuk sambutan eid kepada asnaf yang sangat memerlukan. Kepada sesiapa yang berminat untuk berzakat dan membuat sumbangan untuk mereka , sila berbuat demikian sebelum 15hb Ogos,2012.


4. Majlis Jalinan kasih Eid ul Fitri

Sebagai menyempurnakan amal kebajikan kita di bulan Ramadhan yang Mubarak , kita rayakan eid ul fitri dengan penuh rasa kesyukuran kerana kejayaan kita menyucikan fitrah diri sepanjang Ramadhan. Sehubungan itu kami akan mengadakan Majlis Jalinan Kasih bersama anak yatim Rumah anak yatim dan miskin Nur Hidayah di Baling , Kedah pada 25hb Ogos,2012.

Log in to bidadari blogspot http://bidadari2jannah.blogspot.com for the account numbers. Kindly provide the details of your generous contribution to bidadari.jannah2012@gmail.com , or contact/sms us at 018-3976467 / 016-2765258.

Perbanyakanlah amalan dan sadaqah di bulan Ramadhan. Selamat beribadat. Semoga kita semua berada di dalam rahmat dan redha Allah , amin.


*** Tahiyyat Ramadhan adalah program FITRAH Malaysia (Persatuan Pembangunan Fitrah Insan Malaysia) dan Bidadari Group (sebuah kumpulan sukarela ditubuhkan di Facebook)