BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, January 8, 2009

Hikayat Cik Kaya

First & Foremost Happy New Year uolzs......
After months of staying idle, i thot I need to update this blog before it turned to a fossil.
I have a good story to ponder upon on on this new year although it is not rather a significant one far from it being related. But anyway ada aku kisah????
I 've been struggling to write this story mory for quite some time, a few times, started but then I hesitated. Because, the truth is it was such an amazing story I dont know where to start dahhh.
Ok, here it goes. I have known this woman (let's name her Cik Kaya, not that she suka makan kaya or she is Tokey KAYA roti tu but it suits her la).
Once she was kinda close friend (but now 'closed' fren already). She was the person whom u will have to talk to first when u call my office before the call would be transfered to the person whom you want to speak to (after greenlight given) in a simpler word receptionist lah tuh. (matila dah terinnuendo identitinya secara terbuka but lagi skali ada aku kisahhh?)
Ok lah I am d ****** in the office but I am a nice person mind u, i can be close to anybody if I chose to e.g Abg Gani(san a/l ?????) the office cleaner or Mas Joko Soprianto the Pencuci keta kat blakang tuh, no hal.
Let me introduce u 2 d main character, people, she was in her late 30's, petite and muka pun boleh lah boleh jelah, takdelah gorgeous like Angelina Jolie or sipi-sipi macam Linda Ong pun jadilah kata orang tu kan.
But one thing about her, she is so perasan cantik & muda and menjadi dambaan semua male species yang ada di planet bumi dan mungkin Planet Marikh, Jupiter pun. She was once married but according to her for a short period of time for reasons maleh nak cite sebab I dont give a damn.
This Cik Kaya is addicted to MySpace, Imesh etc (excpt FB) segala yang ada ruangan sembang sawang tu, with one purpose ......apa laie cari jantan la. Kengkonon Cik Kak ni nak cari suami yang mithali. handsome kaya yang sepada dengan dirinya dan karier nya yang mencabar tuh (mencabar uolzs kerja angkat tipon taw sb kena list down tipu-tipuan yg boleh diguna pakai dan dikitar semula pada client2 puaka yang kau tak hengen nak layan kat telepon, so got to give her some credits la for covering us up kannn). Tetapi kan, sungguhla karat nye daya intelek pompuan tu kalau ko nak harapkan laki macam Dr Fadzli tu add ko kat MySpace and terus pinang ko kerana terlalu taksub ngan kejelitaan ko. Bukankah hanya species-species jantan lahanat je sume tuh. Ok lah Wardina tiu dapat suami yang soleh daripada Internet kan tapi tgk la medium jugak, kat mana kan.AND ......Wardina tu chantekkk ok ko????camTAIK...
So berbalik kepada cerita Cik Kaya tadi. Imej yang ditonjolkan adalah seorang gadis Melayu terakhir yang sentiasa dirundung malang, sopan santun, berbudi bahasa dan muslimah solehah. Sebab hanya beberapa ketul je manusia kat opis tu yang tau she was once married.Cik Kaya tu apa laie, mempropah la seantero dunia kononnya dia anak dara gitu, tetapi malam-malam bertukar -tukar. Hari Ahad Abg G, Senin Abg Mus, Jumaat Abg Ali macam tulah. Tetapi siang-siang keramat hidup.
Tup-tup Cik Kaya telah berkenalan dgn sesorang jejaka dari Singapura kekdahnya. (Ni keturunan Singapura dilanggar Todak kot, sebab tu bute mate). Berchenta lah Cik Kaya di alam maya. Bagai nak rak, sampai lupa nak buat kerja mengangkat telepon tu, gila bayang. Kiranya kalau tido pun jari buleh bergerak-gerak macam menaip la kata org. Wahhh gembira sungguh Cik Kaya bila mengetahui Sang Jejaka Singapura ni orang kaya, keturunan kerabat dari Brunei, business seantero dunia, anak Datuk plak. Mula lah Cik Kaya berangan nak jadi Azlinaz Mazhar Hakim ni Tuan Puan dan Nyonya. Sampailah ke peringkat koling-koling. Bila start je babak tipon2 ni bermula, bermulalah jugak babak cerita lawak gampang tahap tenuk merhoyan.
Yang selalu koling-koling Cik Kaya adalah 1. Adik jejaka itu, 2. Ibu jejaka itu 3.sepupu jejaka itu. Sungguh hairan bin ajaib jejaka itu tidak pernah bertalipon melainkan hanya bersms adanya.
The best part is, si bodoh tu percaya plak alasan -alasan hampeh tu. Kononnya maknya nak betul2 pastikan Cik Kaya ni ikhlas nak kawan ngan anak dia baru dia nak bagi berkawan betul2. Mak nye pun berchatting gak uolsz ngan bakal anak menantu...ha ha ha. Logik ???
Pastu nombor telepon yang dipakai tu No Maxis????? Singapura yea???.Bila ditanya katanya selalu turun M'sia. Aah. Selang beberapa bulan, si jejaka yang tak pernah bersuara menghantar sepupunya untuk bersua muka ngan Cik Kaya.
Semasa perjumpaan tuh sepupunya yang maha kaya tu , CEO sebuah travel agency pun datang bawak keta KENARI, ha ha, pakai baju kurung corak ubat nyamuk yang juai kat MYDIN 4 meter rm9.90 he he and pakai selipar seret ho ho. Nak terburai urat perut aku. Mana aku tau? Kenapa aku tau?? Sebab aku yang bawak dia jumpa pompuan tu ha ha ha Gelak untuk aku plak. Bukan apa, aku ni kan berjiwa Nancy Drew noks, so aku tak puas ati, I got to prove to the mangkok yang dia kena auta big time.
She brought what with her to be presented to the Cik Kaya?? 2 utas jam tangan berjenama satu Tissot and Gucci, 2 bouqet besar roses, 2 designer's label perfume (tak kosser aku nak ingat) and sebuah majalah Media Hiburan he he tu yang kelakar nak mampusss. Aku tak taw sampai sekarang I am puzzled to the connection of the Majalah and Cik Kaya. Mungkin indirectly he was telling that the magazine also belong to his bapak yalah sebab dia kan pewaris empayar perniagaan bapaknya yang ada kedai Honda, Kedai HandPhone, Hotels etc u name it u got it la orang kata.Habiss dont tell me hobi seorang CEO baca majalah hiburan. ??? Ko ingat anak bujang Donald Trump baca ke Vanity Fair??? Playboy adalah kot.
Dipendekkan cerita Cik Kaya was head over heels la I tell u. Degn bangga dan penuh propa mengayakan barangan berjenamanya tuh pada budak-budak kat opis tu yang nan ado. TETAPI malangnya, staff yang paling shallow IQ tu dia, buleh plak budak2 tu belek barang2 tuh and found out that everything ada label Jusco Mahkota Parade kekdahya bukan pun Takashima ka Vivo City ka apa kat Singapura nun. Dah the day before kan ke Si Jejaka dah propa di dalam sms yang dia dah letih bshopping untuk buah hatinya yang jelita lagi anggun tuh.The best part pun, warranty kad jam tu tulis la plak sales date nye tahun lepas ha ha ha......Tapi ada Cik Kaya peduli????Boley Jalan.Dia kan sengal.
Oppps lupa nak cakap yang gambar sang jejaka hanya ada sekeping je yang diahantar. Tak de lagi lah dua tiga belas macam ko berchenta dulu Lyana walaupun laki ko dok obersea jugak, jauh nun lagi laki hang dari jantan tu. Alah Singapura tuh batuk also can hear , so near.
Semenjak itu, mulalah si jejaka tu buat perancangan nak meminang Cik Kaya. Kononnya nak bagi hantaran RM30ribu Sing Dollar ok, meraung kau Ekin, Mawi bagi kau duit M'sia je. Uiihhh macam-macam lah lagi yang di propah kan untuk melaksanakn wedding yang meletop letop lah orang kata.
Maklumlah setelah dirisik oleh sepupunya tu, yang kita namakan dia Cik Momok, bahawa sungguh lah jelita Cik Kaya ni, sesuai menjadi menantu Sharipah Datin.Maka Sharipah Datin pun menghantar lagi sekali Cik Momok turun ke Malaysia untuk membeli sebuah rumah untuk Cik Kaya kerana mana kelesss bakal menantu orang ternama dok umah bujang yang hapak kan. So, pending membeli rumah tu, Cik kaya pun berpatah arang lah dengan kawan-kawan serumah yang dah kenal 13 tahun, tidur sebantal mimpi pun seepisod.Kalu dulu Cik Kaya tu kayap, nak beli meggi pun cari yang paling murah, beli beskut pun paling murah, spender pun paling murah, dulu pakai spender lebas, sekarang Levis kannn.Cik Momok pun tak tertahan azab melihat rumah bujang Cik Kaya, terus memaksa Cik Kaya menginap di Hotel 5 stars sampai dapat rumah untuk dibeli, kauu.
Sepanjang hidup bersama Cik Momok (harus tidak dilupa di mana gerangan si jejaka????hanya antar wakilnye) terus lah Cik Kaya dilimpahi dengan kemewahan, bak kata orang tu tidur shopping, makan shopping, mimpi pun shopping lah. Cik Kaya yang dulunya pakai bra Giant la ni dah kenal Wacoal ok.
Hand phone usah diperkatakan lagi lah tuan tuan puan puan, asal gaduh je baling ke dinding, esok dapat baru. Macam tulah.
Dipendekkan cerita yang dah panjang sampai jari aku kebas sebab aircond sejuk and sebelum jari aku terus jadi batu belah batu bertangkup, Cik Kaya telah duduk menyewa di sebuah rumah teres corner lot. Telah pun berumah tangga tetapi bukan dengan si jejaka tertapi dengan Cik Momok........
Persoalan-persoalan yang aku dah pening and aku nak mintak korang pulak tolong pikir ialah
1. Kat mana si jejaka??? Kenapa tak muncul2 sampai sekarang hanya bersms
2. Ap pekerjaan sebenar Cik Momok yang dikatakan warganegara Singapura, tetapi tak balik2 and asyik je ada kat umah tu
3. Kalau kaya sangat nape tak tukar2 keta, nape pakai Viva dari ari tuh??
4. Nape sume duit dia cash je takde guna plastik??
La ni, kat opis Cik Kaya jadi kera sumbang sebab sapa pun tak nak kawan dia sebab malas nak dengar . Dah la jadi pembohong hakiki sama je ngan si Momok. Baru ni kononnya nak bercuti kat Gold Coast tapi Cik Momok bawak borong baju sejuk kat Winter Apparels wuah ha ha ha aku nak mampus gelak. Last2 tak jadi.
Tulah korang ada ke sedara ke kawan-kawan ke yang pernah kena tipu tahap gaban macam tuh????Mungkin oleh orang yang sama??? ATAU korang penah ke kenal orang yang sesengal Cik Kaya tuhhhh???? Misteriiiiiiii.Ha ha haha (gelak setan)

6 comments:

Lyana Mauseth said...

serius wei?? biaq betoi..kan ari tu dia ada kol aku tanya pasal procedur and PR and segala surat menyurat utk pejabat agama segala..aku dah pesan kat dia...before nak kawin make sure tgk surat status dia dr jabatan pendaftaran etc, laporan polis yg kata dia takdak rekod criminal, slip gaji utk buktikan dia ada keja segala...ish dia x dgq ckp aku rupanya...so kesian la...jejaka tu jawapannya ialah si momok tu la...

cerita ni mengigatkan aku kepada cerita pierre andre dgn si apa nama minah yg konon sakit dan mati tp masih mosteri tu..apa darina...wah sampai kecoh satu malaya..sampai david teoh suruh pierre andre bertaubat dan semayang lima waktu...rupanya ada lagi yg sama jalan hikayatnya...

Kak Teh said...

ish, ish, ish, drama cik kaya ni sungguh menarik!

Mimi said...

aku memula baca tu mati2 ingatkan cik momok tu betina...ekeke..pastu towards d end ceta cik kaya kawen dgn cik momok..ohhh...apa ke hal kawen sama jantina...ahaks...tersilaps sangkas sungguhs saya..
cik kaya ni cam psycho gitu...pathetic sungguh..nak kena bagi kena renjatan letrik 2000 megawatt baru ok kot..

Desert Rose said...

Lyana,

Tatkala duit dah turun dari langit, mata pun menjadi buta la.

Kak Teh,

(Tq 4 visiting) tu la I am thinking of rewriting her story into a script and sell to TV station, nanti I plak kaya (LOL)
Anyway, it's kinda scary la Kak.

mIMI,

Mg la momok tu pompuan, tu yg pelik, .But i think Cik Momok tu big time lesbo kot he he. Lantak la aku dah malas nak pedulik. (Tp kalau ada cite meletop yg terkini, i'll update la haha. Mati la kena kena cekik ngan boss , bukak ruangan gossip plak time keja)

Lyana Mauseth said...

laaa so kesian..momok tu pompuan ka.. bencana sgh..sian..

edelweiss said...

weiii deser rose..

tang nama sharipah datin yang tak syokkkk baca...gunalah nama lain sikit beb...

errr lyana pun kenai ka cik kaya? aku kenai dak? kan aku pernah pi opis hang....yang dok sambut aku tuh ka?