BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, February 16, 2009

Indon's Invasion

  • I felt extremely disturbed by the armed robbery involving the Indonesians PATI off late. What are the those big shots in Immigration Department, Internal Security Department (cheh konon ala FBI la tu) and THE PRIME MINISTER DEPARTMENT doing?????? Are they being recruited by the Election Commision to help the incoming by election in those two perbukitan up north? I mean obviously they are not busy replying e-mails to the distress Malaysian subject in that Scandinavian county kat Norway tu kan Lyana? So please tell me why don't they come out with any urgent measure to curb this matter.
  • We heard it almost everyday that armed robbers shot to death. I am worried sick about the safety of every body especially to those close to me. My mom for instance, is always alone at home in the morning. And even if my dad is home, it would just be the two of them and my old man is not some sort of a body builder , yang sekali pukul sepuluh mati punya. Lately, the same story happened in my hometown in the good ol Sg. Petani. Even my aunt's was recently entered by an Indon Bodo (excuse my language). Luckily for her, she was in her telekung and that scared the hell out of that scumbag. But he was caught later on after series of pecah rumah.
  • What is so alarming about these idiots is that they play rough. Not the type that break in and angkut apa yang patut and off they go secara bersopan seperti kebanyakan penyamun Malaysia, walaupun mereka sampai hati angkut barang orang pakai lori ala-ala Kassim Baba. They are the kind that will tie the entire household and inflict injury on them as well. Kurrreng ajar ke tak macam tu?
  • One sad incident happened in a housing area near my office, the one yang that gang held the household as hostages tu, yang at last they stabbed the Tuan Rumah yang perempuan tu, and later on polis tembak plak dia orang tu la. Those fellas broke in the houses in Shah Alam, and used a shot gun belonged to my friend's father in law. They broke in his house, tied both of her elderly parents in law and even hurt the Mak Cik.
  • Yesterday, police shot a few of them in Johor and a few days before that, same stories.
  • With begitu ramai tenaga kerja rakyat tempatan yang di laid off due to economic downturned , why dont we freeze the Indons ' Workers especially yang lelaki ni from entering our country. Why cant we just specified the foreign workers to domestic helper only , because they are needed in that category termasuklah I sebagai pengguna khidmat pembantu rumah ni kan. Afterall kos kemasukan they all ni is NOT cheap. Why dont we just hire locals, bagi gaji lebih sikit pun tak apa what. It's an irony for foreign investor dok mai melabur kat Mesia due to cheap labour, tengkorak lah. Memang la cheap kalau all the workers pegang Paspot hijau. Baik la terus je melabur kat negara dia tu ha.
  • To those yang pernah pegi Klang wajib bersetuju yang kita akan merasa seperti berada di Bandung kat pekan Klang tu, and further up , celah-celah Mydin, toleh depan rasa seperti di Dhaka (I know exactly how Dhaka look likes ok, this is not a prejudicial statement), toleh kiri macam kat Kathmandu plak. Pendek kata, kita boleh pergi melancong ke Negara-negara Asia tenggara dalam masa 30 minit sahaja jika kita pergi ke Klang dan I sangat susah hati dengan keadaan begini, dan I bertambah stress sebab Aunty Mili my tailor nak juga bukak kedai kat MPK yang mana I kena pegi Bandung, Myanmar, Indochina dan Chitaggong dulu hanya untuk buat sepasang baju kurung menjelang raya atau kenduri sedara.Penat ok.
  • Percaya atau tidak suatu hari nanti Malaysia akan mengalami satu Krisis Identiti yang serius disebabkan pendatang asing ni. Tak ke kalau Klang, Kotaraya dan Chow Kit Road dah jadi port they all? Especially Indons ni lah. Sebab kalau Mat Bangla, Indochina or Myanmar tu, boleh lagi kita differentiate. Tapi the Indons ni, sometimes sekali pandang kita tak perasan sangat.
  • Fakta yang kita kena telan, memang they all adalah punca kepada banyak masalah sosial di negara kita ni. GRO, tukang urut, pembantu rumah yang mandrem kan tuan rumah they all jugak lah. Satu lagi fenomena tak sihat, maid-maid ni kalau cuti akan berkumpul di rumah agen they all and kat situlah they all ambik peluang bawak bofren balik rumah. Bibiks yang ada suami di Indon akan ada juga bofren di Malaysia untuk menghilangkan rindu pada kampung halaman dan anak-anak yang sederet.
  • Kalau Malaysia restrict foreign workers ni to domestic helpers SAHAJA, banyak social deterioration kita boleh overcome. Those pusat hiburan for instance, lama-lama tutup lah sebab tak ada orang nak kerja walaupun ramai pengunjungnya. (seriyes I geli orang kita yang suka melanggan warga Asing ni, nauzubillah).
  • Satu lagi, motif I bengang gila ngan Indons, sebab I bengang ngan Bibik I la ....wuah hu hu hu. I tertekan tau.

16 comments:

Naz said...

Kenapa ada *invasion* in the first place?
Kerana rakyat Msia sendiri tak sanggup nak buat semua kerja kerja kuli tu.

Lyana Mauseth said...

awat bibik hg? okay pa...satu ja aku tak tahan dgn bibik hg...sora dia kuat la....aufa pegi madi kamu!!! pergi bik bilang!!!...sambil dia kemas toys mulut dia rambu ramba berleter haha....sian aufa, dgn ketakutan mai kat aku suh juruih dia mandi....ajmal dgn selamba kata..bibik mulut bising la haha

Uncle Lee said...

Hello Desert Rose, Holy Smoke! That bad, huh?
I too have been receiving messages from friends in KL etc about these armed robberies by foreign illegals.

I guess you used the right word re 'invasion'. Seems to be getting into an epidemic, everywhere.

Desert Rose, please take care, be aware of your surroundings when you go out.
Hope the Government will do something to curb these asap.
We have relatives and friends all living in fear too.

Keep well Desert Rose, Lee.

MrsNordin said...

Today in the newspaper, "3 bersaudara di bunuh kejam". And a 1-year old baby was found crying besides her dead mother's body.

How horrible... Eventho' they are not local (they are from Myanmar but have been living here for 19 years), I condemn the murderers. To kill a mother, daughter and sister just to curi barang rumah orang tu, is such a cruel act. May the pencuri rot in hell!

Mimi said...

now these bibiks are far more demanding than before...'itu saya tak buat, ini saya tak buat'.. my bibik, dia cakap..saya takut masak, nnt orang sakit perut bila makan...huhuh..sib baik la dia Day Maid..kalo dok kt rumah, tak kira masak jugakkk..aku sakit perut..aku cari pil chee kit tek aun..apa susah..janji ko masakkk..
Kak..hang nak tempah baju raya kt MPK tu bole la makan2 angin sekali around the Indo-China-Indian continents in 1 hour..
Seriyes ye Klang da jadi camtu? ish..ish..ish

Desert Rose said...

Kak nAZ,

Tulah pasal. But at least kena CONTROL la kan. Cthnya. Import them based on project, siap project antaq balik sume skali. Tak yah la bagi permit keja sampai 2-3 tahun. Dok sini lama2 jadi penyangak. Nanti i nak buat sagesyen la bagi kat gov. But d prob is, body yg control foreign worker pun tak ketahuan lagi, imigration dpt kata depa punya, pastu menteri human respource plak kata jurisdiction depa plak. Ha bila ada yg tembak org mcm la ni, sume lepas tangan.

Desert Rose said...

Lyana,

Tau takpa. Suara mcm nak masuk Indonesian Idol yg aku tak paham tu. Lagi kuat dari sora aku.

La ni ada bofren hg tau, nak kawin bagai. Rambut lagi karat dari aku.

Kuku toksah cerita la, aku pun konpius aku ambik dia keja jadi maid ka secretary. Kalau cebok anak aku tak ka cedera parah?

Desert Rose said...

Uncle, yesss it's that bad. Criminals involving them happened everyday. On top of our home grown criminal, we have them to worry about,so this not an under statement right?


Mrs Nordin,

Yea not just rotten, but burnt to pieces. And if they are foreigners (i mean d perampok) I pray that their dick got rotten and bleed to death (tu pun tak cukup kejam ok)

Desert Rose said...

Mimi,

Btoi, btoi.

Satu lagi depa ni queen of excuses. Kalau menjawab tu pandai sungguh . Awat la sekolah dulu SMP pun tak pass aku wonder.

Uncle Lee said...

Hi Desert Rose, I remember back in the 70's we had the State government form a 'Rukun tetangga' people's security patrol.

As I was living in PJ, near Motorola, I participated, going on walking patrols with 8 others.

Everynight different residents took part, all of us armed with allocated 5 feet long rattans.
We would walk around our own neighbourhood from 11pm taking breaks till about 4am.

Then again, one period we had the 'orang minyak' scare. This oily intruder covered himself with oil and robbed as well raped.

He had robbed some house near and around my house. I laid a trap for him, almost caught him too.
(Posted about this).

I read somewhere Malaysia now has about almost 2 million illegals? Holy Smoke! That is a lot for a small country.

When we balek kampong in 2002, I was surprised to see Indons, Burmese, Kampucheans, Loatians serving us at coffee shops, but mostly Indons.

And Indonesia is only 27 miles away from the Malacca coast, Johore too.

In the 80's I used to come across secret longhouses in jungle areas where contractors had hidden them to work at logging camps or oil palm estates.
(Posted about this too).

You just be aware and take precautions at home and when on walkabouts.

One lady blogger was beaten up, masuk hospital last year, on her birthday too. Kesian dia. Lee.

kakpiah said...

bibik u tekan u ker?
biar kak piah dtg tekan dia balik.. ciss..
*emosi*

Lyana Mauseth said...

haaa bab kuku panjang tu aritu aku nak habaq dah kat hg tp lupa....hg sound la skit..ish..aku pulak yg lemaih tgk...tercucuk mata aleesa ka..haaa...

ni pak usop dah tensen bila aku sound kat dia pasai famili burma kena bunuh tu..dia mmg x bg aku cerita lgsg pasai crime kat msia tu...mana blh aku x cerita kan..kat sapa aku nak komplen lagi..dia kena la dgr jeritan batinku ni...

sok kalau bibik hg kawin, dia nak blah ka?

tireless mom said...

Dear Desert Rose

Relaks Dek... Tahu lah marah but bawak sabar... Indons play a very important role in our lives. Aku bisak di berenti kan kerja kalau nggak ada bibik yang jaga di rumah. Hendak di tinngalin anak anak di tetangga, tetangga pun cuma bibik nya yang ada di rumah. Ribut ribut!

Salt N Turmeric said...

Illegal problem kat Msia tu samalah cam kat sini. Dahlah datang negara orang, pastu buat pa*at lah pulak kan? I pun takut bila baca case2 burglary cum murder. Dah nak merompak tu dahlah, why do they need to kill the owner kan?

Maid tu another story. My bro pun baru hantar balik sorang maid dia sbb menipu. Sepatutnya dia balik cuti but then my sil found her old undergarment in her bag yg dah di packed nak balik Indon. The day dia nak fly balik, baru bagitau tht she's not comin back and bila my sil and mom confronted her abt the stoles stuff, boleh dia cakap my sil bagi dia. Penipu besar sungguh. Dia tu married tapi kat Msia ada bf. Gatal nak mampus. Grrr.

Desert Rose said...

Uncle,

Seriously??? I thot orang minyak was an urban legend.


TM,

Iya mbak saya juga bisa pikun kalau ngak ada Bibik, tapi kalau Bibiknya saya tu ya ampun, ....jantung saya tu bisa nyentap terus tuh mbak.Menjawab no satu, mentang2 lah diriku ini lemah lembut giyuew (ewwww). Tapi serusly la kan kak, I rasa dia ada pakai ilmu bagi kita kesian kat dia kot, tu la yg I tensen, walau mcm mana pun i hangin kat dia, bila tgk muka dia tak jadi marah kak.Seb baik la ada blog yg tidak seberapa ini dan alhamdullillah ada kwn2 blogger tegar yg boleh kasi cool down ha ha


Lyana,

Nak kawn tapi nak kerja lagi. Aku kata kalau nak keja, keja btoi2 samapi anak aku kawin baru berenti, dalam maksudnya tu. Maksudnya kalau tak sanggup hbg awai2 tak yah aku buang duit buat permit.



Farina,

Tu biasala.Meh sini i nak ngumpat Bibik I plak, (takpa untk tujuan berkongsi raya sok I mintak maap la kan) She is in her late 40's.Tapi pakaian kalah la kita yg muda belia ni kan kan. Mcm remaja gitu dgn seluar 3/4 and her baby T. I susah hati btoi if my Nenek come. My nenek punya maid tu dia paksa pakai baju kurung 24/7, kesian la gak. Tapi bila mengenagkan tahap kemalasan dia tu, padan muka.

Yg my maid plak, janda, tapi ada pakwe muda trang tang tang, dah gedik nak kawin ni. I tak la smp nak encroach hak asasi manusia dia kan, suka hatila, tapi jgn la dok bersms ja, goreng ikan tit tot, sapu sampah tit tot, sidai kain titi tot. Pastu itu tak makan, ini tak makan. Suka makan sayur katanya, so I beli sayur sampai fridge I tu dah mcm Cameron Higland, tak plak dimakannya.Diet la tu konon.

Maid nenek I plak, dah lari tgh malam ikut jantan, padahal ada laki kat Indon. Tapi lari ke blakang kampung bukan ke dpn, last2 tak jumpa main road jumpa jalan ke kubur ha ha ha. Terbarai perut aku gelak ...ngoblok

Salt N Turmeric said...

Wah DR, you biar betul sampai beli sayur2 kegemaran your maid. Kalau I lah, makan apa yg I makan whc is considered a lot. lol. Kalau you tengok fridge and freezer (we have a separate freezer) kitorang, macam anak 5!

Maid your nenek tu, padan muka jumpa kubur. Gatal sgt p*ki. :P