BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, January 12, 2010

PADA MALAM MALU BERTANDANG

That nite, I promised my friend to have some business talk at her office. Since Kakak and Abang had their drama class that very night, so we planned to pick them up and have our makan some where nearby.


En Kanda was in his 'perangai huduh' mode yang aku tak ingat pasai apa dah , just the usual penyakit aneh dia bila lapar. Tantrum macam anak tapir.He is montrous when hungry.


Planned to cooked actually but gas habis so lagi la bertambah panjang moncong dia kan.


Since I was going to my friend's office, we drove there separately, where I fetched the kids and he went to get the gas. Tu lagi la satu episod drama Tamil Naidu. Normally we would just rang the guy up for delivery. But recently, ada pulak dealer lain yang hantar kan their sticker in our mailbox and we decided to try that one.
Unfortunately the budak said the delivery tak cover our area. Jadi apakah motif sengal yang mereka hantar the promotion sticker kat area situ tidaklah daku mengetahui. The usual dealer pulak telah memilih hari yang malang tersebut juga to have his motorbike pancit, lebih menambahkan lagi sentimeter muncung laki I tuh, boleh simpul buat bow tie la kira.


So I fetched the kids and drove around to choose our makan place. Dah la kematu otak I kat situ , abang wanted Thai food and Kakak said she was craving for mee goreng isyyyyy . Suddenly tadaaa, saw this new restaurant with quite an impressive crowd of clienteles. A day before , I noticed that they were finishing their interior decor during my visit to the laundrette next door. Nampak like the ambience were cozy and nice.


The kids pun enthusiatic tengok ada new cool place in town .From afar I saw one of En Kanda's boss tengah melahap.


Dengan gelojohnya texted En Kanda notified him our choice of location and the person I saw.


Lepas tu, dengan penuh kedivaan seperti Jennifer Garner (of courselah sebab bawak anak kiri kanan okay takkan lah macam Lady Ga Ga) I walked inside, can't help but felt a little bit uncomfortable noticing that all eyes were on us. Tapi idaklah I perasan cun , jangan lah ditohmah diriku ini. I was just curious la, mula la rasa serba tak kena. Adakah seluaq koyak? Or tudung terbalik or what? What? Why you people are staring at me?? Mistaken me for Rozita Che Wan?? Owhhh silalah beli ubat titik mata Permata Hijrah untuk merawat mata anda.


A lady whom was holding a file in her hand, smiled and approached our table. But her face was rather puzzled. Another man joined later. He then asked," "Puan ni guest ke??" My first thought was, of course I am. Yes, customer might be referred to as guest in some industry , so I think so.
The woman then just asked, " Dari mana ye?" So I was like, dari mana means ko nak tanya rumah aku kat mana ke apa nih?? Since when nak makan kat restaurant kena bagi alamat lengkap nih?? Atau adakah mereka hanya ingin membuat gesture yang friendly untuk greet customer. Tapi perlukah tanya dari mana aku datang ???

Tanpa rasa bersalah, I jawab "Dari rumahlah, naper pulak?? Suddenly bila kala senses came knocking on my head , baru I seperti terperasan, naper semua 'guest' were formally dressed? Naper tak der pun yang pakai jeans seasoned and T-shirt antik dan heret croc palsu berjenama ASADI cam I??

Dan soalan kenapa sumer orang pandang aku seakan terjawab. Dan kenapa mereka ini dok sibuk nak tanya dari mana I datang bukanlah bermaksud mereka berminat untuk mengetahui asal usul I ataupun alamat rumah I. Serta yang mereka maksudkan dengan 'guest' bukanlah bermaksud mereka adalah bekas hotelier yang sudah terbiasa panggil customer sebagai guest ye.

Pastu dengan muka bersalah pompuan itu menerangkan yang they were not officially opened, and that nite they were having some sort of food testing party for invited guest only, camtulah lebih kurang.

Apa dia ingat aku tidak tahu? Of courselah aku dah agak tahu that I was not in the place that I should be. Adalah begitu besar keMALUan itew okay.

And she tried to meneutralkan mode aku supaya tidak bertukar menjadi spesis terancam dengan mengoffer kami makan apa saja menu yang ada , which was tak banyak.

Abisss ko ingat aku nak??? Thanks anyway kerana usaha murni mu itu, tapi aku dah cukup malu ni. Hatta nak escape from that place dengan catwalk depan 'guest2 ' tersebut pun I wished I can just "bling" and disappear. Tapi puas I bling bling mata I, I was still there.
Nak tak nak, blah la. Paling la indah sekali, I have to lalu depan En Kanda's boss yang dah sengih 2 kat aku. Tamporr sedas baru tau.

Lagi lagi indah Kakak yang mempunyai suara soprano itu telah mencuba test range suara emas dia kat situ jugak, punyalah kuat dia tanya "Why mommy? Kenapa kita tak jadi makan kat sini??"
Arghhhh budak ni karang aku sekeh juga kat sini, boleh ko tanya pelan sikit tak? Mak ko tengah mengkontrol macho ni okay. She even demanded hentak2 kaki for the answer . Eiiiiiii budak bertuah ni karang muka jadi lempeng baru ko tau.

Tanpa berpaling lagi, said thanks to the owner and terus blah pergi kedai lain. Dah pulak kerana malu yang teramat, I did not bother using the tangga kecik , (which is exactly depan meja Boss En Kanda tu okay, adakah aku gila nak lalu situ?) instead I terjun je from the side. But kat situlah pulak ada paip bomba and Kakak was having trouble nak terjun. And she jerit again, asking me to help her down.

Perrrrfect, aku kena lah patah balik kan. Cis cis cis.
In short , we settled at one kopitiam.

Abang narrated the whole story to En Kanda whom at last , gelak cem owang gila, yelah boleh lah pulak gelak sebab ko dah kenyang terbongkang kan. Cuba masa ko lapar.

He then thanked me for making his day. Kepala otak dia berjambul.
And lastly, mode moncong telah transferred to myself while he kept on laughing.
MONGOK.

19 comments:

kay_leeda said...

Sungguh penuh dramatic narration cerita suspence kelakar mu ni!! Dari tantrum nak makan (en kanda mu lah itu...errr jangan lah gusar kerana mamat kat rumah ku jugak begitu. Cuma ku malasssss nak layan bila dia berlagak macam tarzan, you know!!!)ke di limelight kan sebagai diva TERsilap masuk kedai (errr....happens to me many times too...so u are not alone ok)

Lepas ni, boleh cuba menghatar script drama, mana lah tau, kot-kot terhasil sequel kepada NurKasih :) Haruss lebih cerita nyer lebih gempaq kan :D

azieazah said...

Ehh kalu Akak pun harus gak termasuk salah kedai salah program... dah tak boh banner or apa2 tang tu..

hahahaha sian ko..

takper.. hari ni hari depa...

Lyana Mauseth said...

wahahahahahahahaaaaaaaa...*gelak guling-guling*

Cik Puan Kamil said...

Sah ini akan jadi entry feveret aku untuk dibaca di kala duka.... HAHHAHHAHAHAHA

Dilla said...

wei malu pun takpe janji control vogue ala2 jennifer garner....gittew....wei hang buat lawak la...mau setaunn hang tak boleh lalu kat tempat tu....sila pangkah tempat ittew....peristiwa pembukaan tirai 2010 yang paling hebatt n tragis.....hihihihi

Anija, said...

hurm... hang ni mcm2 la.. tapi aku setuju la dgn hang.. depa ni kalau lapaq memang huduh perangai.. mcm budak kecik..

Anonymous said...

kalau laki kita lapar, apsal diaorg selalu tantrum? Kita pun lapar gak, tapi idakle muncung ataupun sebelum kita lapar, kita pandai cari makan sendiri..why that one problem also they cannot solve themselves hah?

Cik Kiah

edelweiss said...

*keraih perut mengilai mcm langsiaq*


aku tak mau komen banyak-2....aku tak tahannnn gelakkkkk!!!!!!

hanya hang yag buleh buat lagu nih....aku dok bayang nih

wanshana said...

Eja,

Sorry - tapi, akak tak tahan nak gelak!!! I can just imagine Scene 1, Scene 2, Scene 3 dan scene seterusnya dalam cerita ni. Hehehe!

Scene En. Kanda mulut moncong 4 batu tu adalah juga scene yang biasa over here. Memang lah - laki ni kalau lapar, semua macam nak makan orang ajer kan? Why lah?!

Zendra-Maria said...

Love your style DR! Semua angkara gas abeh.

MK said...

i will take this as my greatest birthday present...hehehehe sgt kelakar!!!!

Mimi said...

wakakaka...sorry la, x dpt nak tahan gelak bila baca ini entry...tp seriously, kalo aku sure rasa mcm 'keras-kejung' kt meja tu x dpt nak gerakkan walopun seruas jari...huhu

Sheik said...

sungguh la pada hari itu awan jahat aiskrim paddle pop ada ataih kepala hang...wakakakaka

tireless mom said...

Ini boleh masuk cringe moment. Ada photographer dari Tattler magazine tak? Wah boileh tahan ek Shah Alam, ada honorary kedai makan launching with "By Invitation Only". Pokok nya daku simpati kepadamu.

Ayda said...

posting ni lawak sungguh la DR... komenter2 hang pun lawak... aku gelak sampai keluaq ayaq mata...

Kak Ezza@makcik Blogger said...

Eja

sama lah ngan laki akak ni..kalau lapo ,,,muncung nya boleh sangkut baju...pastu rupa macam nak makan orang jer...
Kalau bulan puasa,,siap lah lah..jangan nak main main ngan dia...kang ada yang terbatal posa nanti...hahahah

mumsie said...

you are H-i-L-A-R-I-O-U-S!!!!

MrsNordin said...

Hee.. hee... kelakar!! Ingat kan orang pandang sebab you macam Rozita Che Wan, rupa2nya salah majlis!! Hee.. hee... but in any case, mesti maintain cool!!

Iron Butterfly said...

haih. kalau i, i order je makanan kot. buat rileks. tapi tula kan kalau pakai t-shirt antik dan crocs tu agak malu jugaklaa kan kalau sume orang dressing sedikit posh. ouch.