BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, February 3, 2010

Jalan-jalan cari pasal

Siapa tengok drama kat tv3 malam-malam tu, angkat tangan?? The one yang hero nya adalah Rosyam Nor tu. Tak boleh blah kan Rosyam Nor? (Kak Ezza jangan kecik hati I nak kutuk bofren U)


Alhamdullillah syukur lah he chose to named himself Iskandar and jadi anak orang kampung this time, as compared to DANISH or HAIKAL and become an anak datok, pewaris empayar perniagaan bapaknya yang kaya tahap Dewa Duit.


I dont have anything against Rosham Nor although I knew 'something' he he he *wink* (pastu Kak Ezza ngan CP Kamil mesti buzz aku kat FB dan paksa aku citer). But seriously, ko dah tak sesuai jadi hero ala2 bujang teruna cenggitu wei, please deh. Masa close up kan ke dah masalah garis2 kontur di muka ko yang begitu jelas.



Bukankah ko produser?? Kalau nak jadi hero pun takper, takder hal, Richard Gere, Michael Douglas to name a few pun dah level atuk dah pun. But can U please cari lah skrip yang tak membebankan perut orang nak digest nengok ko kat tv bang. Contohnya, ciptalah watak ko as duda anak lima yang jatuh cinta ngan anak dara ke . Ko suka jadi anak orang kaya kan, ? So jadikanlah diri kau seorang Datuk duda yang mati bini or bini gila pastu jatuh cinta ngan aktress drama yang gorjes. Tetaplah tercapai misi kau yang nak jadi hero, kaya dan leading actress ko mesti cun habiss kan kan kan?? Boleh pe.



Actually tu mukadimmah je sebab tak tertahan nak gak cakap. Yang sebenarnya Kak Pora nak melaporkan aktiviti Kak Pora bersama Geng Dewan Perdagangan Wanita Antarabangsa di hujung minggu hari tu. Walaupun seantero Malaya dah tau cerita tersebut, takpelah ni Kak Pora cerita versi Kak Pora pulak. Sekiranya nak kan versi yang lebih mantop dan bermutu , lawatilah blog Serenity Now, Sembang at Kay's, No Time Off and Helpless When she smiles. (Promotion in advance)


(Kak) Naz of Serenity Now was the one who initiated the trip in the first place long time ago. So when she came back, dia sudah tuntutlah janji2 manisku dan Edelweiss. I remembered texting (Kak) Kay in the middle of the nite (knowing her burung hantu habit yang berkebun malam2) asking her to tail along and yeayy she was thrilled of the idea as well. Later on her sister Tireless Mom pulak said she can join us. Of courselah overjoy I ni kan seperti biasa.


Kak Kay , Kak Naz and Kak Yatt had gone earlier in the morning for the benefit of pekedai-pekedai (?) di Tanah Abang while me and Edelweiss had to take the night flight to Jakarta. That was the second time I boarded an Air Asia Indonesia (QZ) aircraft.Despite the hillarious announcement of "Sila pastikan sabuk pengaman anda siap sedia terpasang" and "Dapatkan kartu kredit HSBC sekarang, gampang terbang" the inflight service was far more excellent than our homegrown. hmmmmm. Hospitality Malaysia?? Mimpilah if you board an AK flight. The stewardess pun were quite a sight for sore eyes. Rugi pulak takde steward , kalau tak I am sure cerah mata I malam tu. As compared to Air Asia Malaysia, nak cari yang category elok rupa paras (kecuali adik Kamalai De Vega) dan manis budi bahasa adalah seperti mencari sebutir beras di Gurun Sahara..tu diaa. Somehow, my eyes stink to see loose coloured hair with 3 meter punya bedak on skinny micro mini red skirt.Not a good combi.Why lah you have to dress macam nak berclubbing di Zouk. Bukankah, stewardess should be neat and tidy. Long hair should be tied or pulled up into a nice bun. Barulah tak mengerbang rambut keras kejung ko masuk dalam maggi cup orang weh and end up that poor fellow makan maggi mee perasa hair spray.



I remembered once being denied to sit on hot seat although that flight hanyalah ada tak sampai 40 orang. Adalah sangat ridiculously stupid because I didnt pay for it so I cannot sit on it walaupun takder orang pun duduk situ. But ada aku kisah?? Aku kan perasan hot so duduk hot seat lah , who are you to stop me? Actually, I didnt know it was a hot seat anyway and If only she informed me politely , I wouldnt mind. Ni dengan muka perasan bagus , dah la tak lawa, garang macam Mak Rimau, saja la nak cari pasal ngan I kan.



IKLAN okay jangan marah.


We arrived in JKT with Mas Mono adiknya Mas Sono our frequent guide, waiting on the side. Hajat di hati nak berpoya-poya di HRC adalah dibatalkan because our flight was delayed and we landed at midnite local time. By the time we reached the Millenium Sireh Hotel, the rest of the girls were already settled in their respective rooms. Went to Kak Kay and Kak Yatt's first, only to witness satu kontena punya hasil borongan they all , tu dia aihh.
Edelweiss who was previously mengantuk macam mentibang patah sayap teruslah terbeliak mata dan tercungap-cungap keterujaan upon seeing all the things. Went to our room where our room mate, Kak Naz sangatlah demure looking dan begitu sabar menanti kedatangan adik2 beliau. I doubt she even lie down pun as the bed was still nicely made. Kelebek Kak Naz punya barang pun boleyyyyy tahannnn and terbayang lah pulak Malaysian Airline yang senget sebelah nanti.



Suddenly barulah tersedar that I didnt bring my PJs. So had to give option to my roommates, either they have to bear seeing me sleeping in my birthday suit or telekung. Edelweiss tidak sanggup menghadapi kedua2 situasi so she offered me her PJs (tq dear, nanti gua pulangkan arr). At that time barulah pecah rahsia Kak Naz yang kelihatan sungguh jelita seperti nak keluar bersiar-siar itu. Ropanya beliau juga tidak membawa baju tidoq kah kah kah. As to save space in the luggage punya pasal.


That nite, Kak Naz tidoq solo on the single bed whereas me and Edelweiss shared the queen. We needed to got up early the next day as our morning pick up was at 7 to head for Bandung. But adakah boleh tidoq cepat when all 3 girls in one room??? Nada. From one episode to another and as I was dozing off Edelweiss popped up with her "Hang ingat dak roti krim Maniam?" as I heard her tummy grumbled. Chitttt. Dan dan tu I rasa nak ajak dia pi cari roti cream tu because we were damn starving since LCCT. I hadnt had dinner at all. In flight I'd chosen sleep to eating as inflight meal adalah sangat soggy di waktu2 malam begitu.

Cukup dulu sampai di sini coz I dowan to reveal Bandung's trip earlier than the rest . Biar surprise sikit.

19 comments:

azieazah said...

Of course lah kena bertolak awal nak pi Bandung tu wehhh.. from Jakarta mau 4 jam masa diambil.. itupun kalu drebar bas tu handal gilos...

Wuaaaa... Bandung kalu tak borong suar jean berkodi, rogiiiiii....!

Mimi said...

wah..ke JKT lagi? sakan jalan2 all ladies trip..besttt...

Cik Puan Kamil said...

Cerita lekaih pasai Rosyam Nor itu !!! Walaupun aku berazam tak mo bagi hang berlagak sebab buleh predict aku, tapi aku tak kira !!!!

Pastu kan, apa kemendanya Air Asia Indonesia ? QZ ? Apakah itu ?

Desert Rose said...

Myra Menado,

FYI kalau hg booking flight yg nombor depan nyer bermula dgn QZ , tu adalah Air Asia yg beroperasi sepenuhnya ole Air Asia Indonesia, kira sub la. Kalau start ngan AK tu Malaysia punya. Selalaunya cheaper sket and aircraft depa tak guna airbus rasanya , boeing kesemua . hak orang nak lempaq tu, depa bg la kat AA Indonesia

kay_leeda said...

Adoi sakit peyut ku ketawa bila baca cerita u babe!!

Cehhh...mana de barang-barang ku sebanyak yg di describe. Sikit je...habis lah uwang dari kantong satu & kantong dua..LOL.

But memang agree with you 200% yg Naz walaupun di dini har, dia sangat lah maintain keayuan nya, so demure. Gue udeh tukar suar kotak-kotak and she still berbau harum dari perfume dia. Adei...sungguh lah ku rasa macam ku meng-inherit ciri-ciri bibik indon ku tau!

Cepat sambung citer deh...harus Abg Rosyam you tu membaca script ni. Kot lah dia boleh turn into cinetron yg pasti meletop!!

Lyana Mauseth said...

ish, terbyg aku rosyam noor dgn sluaq pendek dia dlm lift dan juga moto dia tu..eh tak heran..lain la kalau dia nak bg moto tu kat kita kan haha

wei aritu aku naik QZ kapai baru..bau kedai lagi dan steward dia hengsem...blh la buat ubat sakit jiwa aku sbb delay berejam2 kan...

wei, nnt kan kalau aku ikut geng bas sekolah ni, blh dak amik pak supir yg hengsem skit, blh lah dia menghiburkan aku saat aku kebosanan tunggu hg shopping, blh? :D

Naz said...

*gelak golek golek*
thanks for being such lovely room mates. Tak kering gusi duduk dengan you all 4 orang.
Oh! I'm so looking forward to the next trip ;)

tireless mom said...

Ini cerita Nigina tu ke? Ya Rabbi.... I rasa Rosyam Nor tu patut ambil tempat Datuk Jalal tu lah.

When you arrived at Milennium malam tu and lepak at our room sekejap, despite jam 1 pagi, I rasa you all masih punya energy and sekiranya TA masih open, udah pasti terus terkam ke situ ya Buks?! DR, you are such a colorful fun peson. Daku baru realised and am so glad to get to know you better in the Jakarta and Bandung style. Although Naz menceritakan her trip dengan penuh serenity nya... kamu sah desert rose, liar, mystique but chantique.

edelweiss said...

*keraih perut*...

yaaa betuiiiii roti krim maniam ...di kala perut aku berbunyi...itulah yang tebayang....kira paling sedap tuh!!!!!

betui-2...kak naz tidoq dengan pakaian yang cantik, terserlah keayuan...dia pasti terkejut tengok aku....kekekkkeke tapi tak kisahlah kan...kekekke

sambung-2...gue masih belum ada kesempatan untuk menulis...

Kak Ezza@makcik Blogger said...

hmmm Dr

wa tak minat wo sama itu hero tua...dont worry...to me denzel washington sepuluh kali ensom woo

meleleh ler aku dok baca cerita ni kat u all semua..tapi sedih ku terubat bila dapat bag n cottoo dari kay ..

err

tak da ke saki baki dari bandung untuk akak ker...huhuhu

Salt N Turmeric said...

Eja, awat you and Naz tak tidur pakai panty dgn tshirt aje? Kan senang? heheh.

mamasita said...

Amboi DR..sampai terlupa Pjs..ker memang dah selalu camtu bila keluak holiday trip dengan cek abang??

p.s.Lan punya kredit kad dah lembik ker??

Suruh Lan jer lah part time ganti Rosyam punya hero role..they all dah takcukup hero2 handsome kot..yang dah bergaris pun terpaksa pakai..bikin malu betul.

Can I Fuck You Today? said...

Hanya pompuan Melayu bodoh je pakai tudung dan hijab.

Hijab dan tudung adalah cara lelaki arab mengawal perempuan mereka.

Ketahuilah bila Iran menjadi Islamik Republik semua hakim wanita di pecat.
Peguam wanita di pecat.

Perempuan di sebat kalau tak pakai tudung hehehe..

So jangan nak suruh bini paklah pakai tudung.

If you are stupid enough to wear tudung jangan jeles orang lain free hair...hahaha

Naz said...

Eja,
lupa nak add...I was actually surprised to see how so feminine and ladylike you were. Dalam lemah lembut sopan santun tu sekali you buat lawak, sakit perut I ketawa. And you have such a good heart, Eja.

Agaknya itulah sebabnya orang tua tua cakap *don't judge a book by its cover* (eh org dolu dolu *terrer* cakap gomen!) tapi yang paling fav is this:
*to each, his/ her own*

Desert Rose said...

Ala kena ke jawab ni komen orang cacat ni Cik Puan Kamil???

Okay lah MR/MS Can I fuck U today, (cam siyel je nama ko kan ha ha but I loike since malam ni malam Jumaat, so sbg pompuan bertudung, dan bertakwa, aku nak lah pahala main Malam Jumaat)

Firstly menjawab nama ko yg berbentuk soalan tu, How can u fuck if it is obvious that ko telur pun takder, of courselah kalau takder telur mana ada B****ng kan. Sebab kalau telur ko besar, of course ko berani letak nama n URL. So how to fuck if u are cacat anggota terpenting like that??? Ko jawablah sendiri

But if u a lesbo asking me that question, sorry lah babe, aku tak minat apam balik okay, I'm straight.

Lastly, ko taknak pakai tudung sudahlah, apa nak meluahkan masalah mental ko kat blog aku, ada aku kisah. Aku pakai pompuan Melayu yg pakai tudung, so aku adalah BODOH seperti yg ko cakap tu, so kalau ko pandai, kenapa nak visit and susah payah tinggal komen kat blog pompuan Melayu yg bodo ni??? Akhir sekali, semoga kau berjaya mengatasi rasa inferiority complex ko tu sebelum ko jadi sasau dgn lebih kronik lagi.At least aku pompuan Melayu yg bodo je, ko tu walaupun pandai tapi gila dan sakit otak,buat apa, susah nak ubat tu.

Shahieda said...

Hey Desert Rose, it's been a while eh?!

I saw something on FB and thought I'd come and see what the fuss was all about.

I don't understand most of what was written but from the English bits, I glean that it has something to do with the wearing of hijab?? Am I correct??

Lyana Mauseth said...

shahieda,

hi, since DR is not here let me answer for her. Im her cousin and yes it is about wearing hijab...some people just love to insult other people and this person here just made fool of her/himself...calling us stupid just because we wear hijab...:D haha dont u think it is funny?? *sigh*

Peti Sejuk Yang Tak Sejuk said...
This comment has been removed by the author.
Anija, said...

DR,
aku tak paham macam mana org gilos username bertanya soal bercakap pasai hukum hijab.. please leave us alone la woi..
tolong jangan sebuk nak mengajaq org kalau kau pon guna username ntah apa2.. *astaga*