BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, September 13, 2009

Kompilasi

Salam. Apa ingat Album Raya je ada kompilasi???

Penat mencuci sawang dan habuk di blog ni. Harapnya posting ni tak jadi draft semata hi hi hi.
My FB friends taulah yang Ramadhan tahun ini agak tragis juga pada I dan my family. We were sick, down with fever and suspected to be infected with H1N1 virus. My son was admitted for 3 days and since mak bapaknye pun dah sama sakit and needed to be quarantined, we were cramped inside his room. Alhamdullillah it happened while we were at my parent's in SP. Ada la my daugthers tempat berlindung dan mendapat sesuap nasi ketika mak bapak dan abang mereka dikuarantin di hospital.And syukur my two daughters were super duper power rangers, they just had a mild fever and recovered. Anti body kuat kot. Terima kasih kepada Multi Vitamin Sevenseas untuk Kanak-kanak *iklan*


2 orang misi sedang bertungkus lumus mengerjakan drip budak debab ni, abisss tak reti dok dendiam, macam lipas kena ridsect



Walaupun saya demam, sorru saya adalah tidak boleh miss ok dan selera saya Masyallah.

We all balik kampung on the weekends yang rakyat Malaysia had a long weekend due to National Day. Dengan harapan untuk berbuka puasa bersama Pak Haji Din dan Mak Hajjah Yam. Although En Kanda dah sengal2 badan macam kerja laksana dia membanting padi di sawah malam tu. Akan tetapi panggilan lauk pauk dan juadah Mak Hajjah yang mabeles seakan menyeru Mari Bacok , Mari balik ...kenalah memachokan diri balik Sp malam Jumaat tu jugak.

On Saturday at my MIL, I pun k.o secara tetiba, badan dah sakit2 dan demam. Tiba-tiba jugak budak debab tu pun melepek gak. Badan dah panas. So we all pun mengunjungi GP yang agak risau dengan temperature kiterang bertiga beranak yang averagenya 38 to 39 degrees. Prescribed some meds and antibiotic, he gave strict instruction to go to the hospital if the fever persisted the day after.

Next morning tu balik to rumah Pak Haji dan Mak Hajjah pulak. Satu hari suntuk we all tido pengsan tak sedar apa2 pun perkembangan dunia. Elok elok bangun nak berbuka (tak ponteng puasa ok) We all dah terkesima kerana ingatkan Mak Hajjah dah import Pasar Ramadhan balik umah dia. Meja pertama dipenuhi kuih muih, talam pisang, roti jala, cucur udang, popia, agar2 gula merah. Lagi satu meja lauk yang I tak ingat dah namakan, pendek kata semua haiwan laut dan darat yang halalan toyibba ada lah kat atas meja. Sempat dia menggedik sorang2 (dengan bantuan akhir my darling SIL yang baru sampai dari Seremban) masak semua tu. Terharu dan terkagum ngan semangat jitu mak aku nih.

Tapi tulah, selera tu satu nikmat kurniaan Illahi, kalau makanan dari syurga pun terhidang, takde selera apalah nak buat. Sekadar pandang sajalah hu hu hu.

My SIL tu dok cerita bab patients yang ada ILI (Influenza Like Ilness) kat Hospital Seremban tempat beliau bertugas dan diperkotak katikkan tu, she said patients yang temperature reached 37.5 pun derang dah started the medication, tamiflu and antibiotics what not. Yang we all ni sampai 39 tu apa cerita plak kan, tercekik biji kurma I dengar.

She was the one who insisted that we went to the Hospital. So tanpa berlengah lagi we rushed to Metro Hospital. Time tu si Bibik pun dah demam jugak. After nasal swab confirmed la budak debab tu ada Influenza A tapi blum tau la type tonyok ke atau haiwan teladan yang lain. Before that, we all went to a GP dulu sebab that was Merdeka Eve, sure lah specialist takde kat Hospital. Konon nak elakkan dari kena admittedlah, sebab tu pergi GP dulu. After test, Tn Doctor prescribed anti viral (tamiflu) to us. But as for Bibik, hers was only a mild fever. Selamat lah dia.Budak Debab tu still 39 degrees lagi. So Tn doktor menasihatkan we all take him to the hospital that very nite jugak.

After 3 days and one week quarantine kat umah mak bapak I, we all pun balik la ke Shah Alam semula. Best sungguh percutian hari Merdeka we all. Tanpa bendera dan lagu Sudirman. Dah plak boleh lepak kat dan dimanjakan oleh Pak Haji dan Mak Hajjah, perghhhhhh tak lawan la any 5 star hotel pun.Cakap je nak makan apa kan.

Dalam pada tu, En Kanda pun menyambut birthdaynya on the 3rd September. This year tadak hadiah. Abisss I nak angkat jari pun tak larat nak bagi apa??? Last2 birthday boy yang belanja we all iftar kat Swiss Inn Sg Petani. My kids pun terkinja-kinja as that was the first time we had the chance to Iftar kat luar this year. Tapi tak sempat pun tergedik sebab hotel tu is just less than 5 minutes drive from my parent's. Anti climax la plak.

Yesterday pulak, tercapai la cita2 geng bas sekolah I masa kat UIA dulu nak jumpa dan beramas mesra after all this years. So we managed to organize Majlis Iftar in Putrajaya International Convention Centre yang posh dan grand itew. Seronok betul reminiscing, bersembang dan menjerit melawan suara speaker kat sebelah (lahanat betul).

Ni antara Partner in Crime kat Campus, seb baik tak cukup korum kalau tak mesti akan terjadi kejadian jenayah serba sikit di situ


Yang berjaya hadir di saat akhir tu pun jenuh la menjawab lepas ni ...larikkkk



Beg yang melambangkan dua darjat, hanya pemilik dapat memberikan informasi lengkap kisah ini





Alhamdullillah, dapat juga berkumpul. Lepas tu boleh pulak derang dah tetapkan next venue, iaitu RUMAH AKU. Cantik jelita btoi derang ni. Terpaksalah I organize makan-makan pulak. Yang penting kena sewa speaker nak pasang lagu raya,letak betul-betul tepi telinga.

This raya, walaupun persiapan sangat sederhana, hopefully akan jadi the most memorable raya to my family, sebab this year we all plan nak berhari keluarga di http://www.serijulukresort.com/ . Tempat ni diusahakan oleh my uncle kat umah Nenek I. Kelass dowh rumah Tok I dah jadi Resort ok. (Ni dah promo kat sini, kalau collection duit raya anak aku ciput kat sana ni siaplah, tau lah nak buat apa ngan mercun Taliban yang En Kanda dah order tu)

18 comments:

liadevega said...

Walaupun hang buat kompilasi cerita utk sebulan, tapi tak leh lawan Myra punya kompilasi hujung minggu yg sungguh berjela2 ittew...dia ni kena hantaq pi kursus reporting ni.

Nanti aku balik kedah nak pi raya umah hang...hang ada dak?

Cik Kiah said...

Laaaa...ingatkan ada kompilasi cite kembara cinta lagi..anyway, hopefully u guys dah sihat semuanya..

Anija, said...

DR, alhamdulilah semua dah sihat.. syok jugak la jadik di SP, dapat la hang bermanja tak berlagu dgn mak bapak..
Bestla activity geng bas sekolah hampa.. kalau aku kat KL mesti aku join sekali.. semua nampak begitu vogue sekali..

mamasita said...

Hai DR!
Miss you so much..nasib baik you all dah okay.

Have a great Hari Raya..maaf zahir batin banyak2 kalau ada tersilap komen ke apa ye?

Happy Belated Birthday to your kanda too!May you both bercinta sangat2 with each other sampai ke cucucicit!

ninoZ said...

hehehe hospital metro
me bersalin kat situ..:D

resort tu menarik lah..bleh buat family reunion..naka dgn bedong tak jauh mana pun :D

Encik Azrin Yang Garang said...

kompilasi yang penuh komplikasi dan sangat memberi satisfaksi **matiklah perkataan import. jgn ingat bazar ramadhan jer boleh di import.

saya dan cik sepat serta encik sepet mendoakan akak sekeluarga sihat2 belaka. heh, bukan budak debab la, dia cuma semangat jer. macam saya gak. kami akan membuat persatuan kanak2 kuat semangat makan. keh keh keh.

edelweiss said...

Cik rose...

kira sakit tuh bawak rahmat jugak beb...dapatlah hang & keluarga bermanja dengan datok sudin & datin mary... :P

Myra Abdul Mutalib said...

Cess Ya... sempat hang kutuk aku kat blog orang na...

Sian kat hang na... dah kena flu yang tak halal itu, tetapi nasib baik semuanya okay dan dah buleh pi hu ha hu ha...

Mimi said...

lorr..hangpa demam ka? sian kt anak akak kena influenza A...sib baik cepat sembuh..Alhamdulillah...

mizzyN said...

O dalam kesakitan rupanya di kala malaysia tengah meraikan merdeka. selamat sihat dan beraya la nanti.

kay_leeda said...

Duhhh....ni citer tak leh baca senapeh!!! Alhamdullillah dah sihat dah you all sekeluarga. Another friend pun kena what you had. She said kepala dia macam ader batu...it felt so heavy. Nasib baik jua you all kena kat rumah yr parents. Dapat lah belaian kasih sayang bagai minyak yg penuh :)

If tak ketemu di FB and blog after this, wishing you Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin. Lama balik kampung? Lepas Raya ni calling-calling lah eh :D

Hazrey said...

Truly wifey and I glad that you and family are -A- ok. Kami dah standby songkok dengan tudung litup. Tapi we know you will survive. We know, we know.

Am pleased to see you back on track and hopefully the fever does not affect the brain, takut ilang ke-mental-an kau.

Dan sebelum lupa, dan disebalik kemeriahan jualan murah John Little di Singapura, me and wife nak ucap selamat hari raya, maaf zahir dan seluruh kebatinan kami pada cik ehh puan DR sekeluarga.

Kalau ada terkhilaf, itu semua kebetulan. Kalau ada tersilap, itu semua salah taip. Kalau ada terkasar, itu semua mainan mimpi. Apa aku merepek ni. Ok selamat hari raya DR.

Kitchen Guardian said...

ish...kesian nya anak beranak you...pi bagi anak anak youi makan jus tok guru...alhamdullilalh baguih no!!

you ni riuh and kelolo mcm hang punya cousin jugak si lyana...

tireless mom said...

Desert Rose

Actually terkejut tau I saw the update in FB that you all terkena sakit ala H1N1 tu. Ingat you were joking tapi tak lah kot, buat apa nak joke benda macam ni.

Alhamdulillah all ok walaupun kisah you quarantine tak delah seglamour Tunku Azizah anak beranak masuk hospital.

tireless mom said...

DR

Singgah selalu and collect your tag ok.

Sheik said...

Tu dia SeriJolok kat Naka, Scotland !!

Desert Rose said...

* Lia,

Hg kalu tak mai, aku picit idung

*ck,
tq, tadak dak aihhh hi hi hi

*nIJA
Ur time will come, nanti kita meet up lagi

*Datin,

Miss u too. Tq 4 ur wishes, i pun mohon ampun dan maaf selama kita berkenalan ni ye, psttt mesti nak jmp u one day, promise

*Ninoz,

U kat Bedong ka?? Mai la rumah dekat sgt dah

*aZRIN,

Ya ya nanti tlg fax borang keahlian tersebut yek. Slam aidilfitri to u n cik sepat gak , RAYA NI DATANG RUMAH I K, BAWAK CIK SEPAT...MESTI

*eDEL,
Ya begitulah kira kiranya . Dah lama tak rasa tidoq di ribaan Daddy

Desert Rose said...

*Myra,

Aku samak dah flu tu so dia dah halal dah

*Mimi,

Ya Mimi. Nauzubillah mntk jauh drp family kwn2 aku sume nih


*Mizzy N,

Ya begitu, ada juga terasa nak lempang mat2 rempit yg menjerit merdeka 2 tu smbl buat willy di mlm yg bersejarah itu, merdeka hekkk ko camtu *pemandangan dr jendela hospital


* Kak Kay

Yezzaaaa slupa ada itu batu busar dlm kepala oohhh n somemore arrr wa punya dada arrr mnyk ketatselupa pkai bra size kanak2 punya mnyk sakitt

Sure one, akak organize la blogger's meet for raya, miss everyone of u la since lama tak hsekeeping blog ni

* Hazrey,

Aku nak kad raya besaq yg ada lagu M. Nasir, apa kes ucapn kat sini, cheapskate btoi.


* Kak Yani,

Tq, I ada jus tu dlm peti ais kat rumah, nanti nak bg anak2 perabih.Akak balik umah Tok Wan dak?? Nanti kita jmp la kot Pekan Baling tu he he

*Kak Yatt

Hi hi hi, nanti i collect yek

* Sheikhul Arqam,

Hg nak jolok apa sheikh, JULUK ok, jom la pi sana, best wooo , boleh petik buah dan makan d bwh pokok,