BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 23, 2009

Possibly impossible

Kalaulah saya menjadi Zizie, sudah pasti saya menjadi isteri paling mithali dan solehah kan, dapat payung emas bertatahkan berlian. Sebab saya pasti rela kalau Abang Bung (apakah nama manja yg sesuay???) nak spend more time with the first one, oh go ahead bang, I tak kisah, I sedar saper diri I, dah la I lukakan hati dia, apalah sangat setakat berkorban hari giliran tu nak dibandingkan dengan pengorbanan beliau* menangis sambil check belen ATM card*
Sempatlah lagi kan. But on serious note, of course lah kalau I dapat laki tak berapa kacak dan well tak berapa muda tetapi duit banyak gitew, I tak kisah kot kalau dia jarang balik, tak balik terus pun takpa asalkan maitenance tak lupa lah kan. Nak2 pulak ada head quarters gitu kan, apalah sangat kita yang dok kat branch company ni, of course boss jarang turun.
Well rasa macam impossible bila fikirkan Zizie yang putih melepak macam kulit telur tu in close encounter dengan Bang Bungnyer yang errrr hmmmm (whatever) but again ada ke yang impossible zaman sekarang?? Maybe money is the catalyst to make all the impossible menjadi possible kot...



**********************

Blok A Tanah Abang

Another possibly impossible thing was my one day shopping trip to Jakarta with my girlfriends. Tiada bapak2 okay. Of course lah we all mendapat kritikan2 hebat daripada bapak2 yang kena tinggal tu, and ada juga yang mendapat "the great muka CHOM treatment" prior booking, but heck , ada saper yg kisah???? Ada yang kena start by menjadi miang2 kuching kepada laki secara tiba2 sehingga menimbulkan syak wasangka sang suami (walaupun sexsaited tetaplah jugak kan kalau namanya lelaki).
But at last semua ahli mendapat approval yang didambakan bersama ongkosnya jugaklah kan, setakat bagi consent apa barang nak beli bang oiii.As good as tak yah lah izinkan pun. Telan lah saja ayeq liuq.Apa nak kutuk kiterang kerja pun nak perabih duit laki ka?? Hello, kena lah laki bagi sumbangan sikit barulah menunjukkan consent tersebut diberikan unconditionally and sincerely.It proves that betapa solehahnya we all tau, walau tak bawak laki, duit laki tetap bawak, kiranya macam "walau kau tiada bersama , tapi dalam hati (dan poket) kau tetap ada"
Ohhh did I mentioned that it was a working day?? So all mamas adalah berlakon pi kerja to all the anak2 but today mama have to bring a big bag to work.Hmmmm and my kiddo buat muka kerut dahi as if terbau something seperti ikan lah.
Ada gak kot yang tak lena tidoq takut tak terbangun. As for me, sangat teruja as rasa macam nak pakai baju siap2 before went to bed that nite, sakai tak aku.
Pastu masing2 tak kasi laki hantaq pi airport , tabah tak we all?? Emilia dengan sweetnya telah sudi menjadikan keta beliau as our airport limo , and looking so demure at 4.30 in the morning (apa u makan pil kuda ka pa??)picked me last after Gegirl (nama sebenar tidak boleh didedahkan di atas sebab2 Akta Keselamatan Dalam Negeri), Lia Devega and her sister, whereas Syu was chauffered driven by saper nok?? Aku lupa lah sapa hantaq hang, sorry aku fokus pada kedai kain je pagi tuh.
Thought that we would be among the first in LCCT. Mimpilah. Parking almost full at 5 in the morning. Airport dibanjiri set2 slit eyes and yellow skin yang nak pi sector China , which selalunya suka buat flight awal2 pagi.
Believe it or not, me and Syu bawak empty luggage, over ke tak. Empty except for our change of luar dalam , that's all. But still masuk luggage gak. Sebab Syu kata tak Diva tolak beg kosong di tengah runaway, chehh.Masa nak angkat timbang tu terpaksa lah buat2 macam berat kan.Gegirl hanya bawak beg lembek (bolehkah dipanggil tote) MOSHINO, apakah?????? Dongeng tol pompuan ni. Lia's was beg mak dia pi haji , dengan harapan shopping beliau medapat keberkatan la tu...dan bakal pengantin pun bawak beg kecit jer.
Sebab cheapskate masing2 tak nak eat on board, we all decided to tapau Hot Rolls yg telah di introducekan oleh Myn , Lia's sister. Well the purpose of this shopping trip was actually (haruskah ada alasan???) membeli keperluan kawin budak Myn ni ha , so we all ni consider dayang dayang lah kan.
Disebabkan hot rolls itu , we all telah menjadi penumpang2 separuh akhir yang diannouncekan nama , lagi sekali cissss. But alhamdullilah we all tak gelenyar nak heret luggage kosong tu coz we had to practically jog - run to the aircraft wakakakak. Morning run @ runway ha hambekk kau. Because of that morning run, cita2 nak tido dalam flight berkecai di tengah jalan coz me & Syu dah segar bugar dah macam baru buat pilates ngan Jacky Chan.
Ohww and Encik Kanda dok trut trot since the moment we arrived kat airport, reminding of segala hal bla bla ...wei I'm a grown woman la not your anak.....tau pun ko risau bini tak balik eh, kalau dia yang pergi trip ngan kengkawan dia tu , asal I kol je ingat I nak sport check dia. Ada ke??? Salah ke I video call sebab windu??? (tak boleh ekk??? ohwww sorry)
When arrived at Cengkering @ Jakarta (awat la nama Cengkering, tu bukan nama penyakit ka yg boleh membuatkan badan kecut tu??) at approximately 8.00 a.m, local time, lucky us, the time difference telah menguntungkan masa by one hour. Tokey kedai pun belum bangun tido kami dah sampai ngeh ngeh.
When we arrived, Tanah Abang was just started to breath, kedai baru nak bukak, blisss, We all nak aim untuk harga pelaris , syarat orang baru bukak kedai , kan kena bagi laku jugak to first customer for gud luck.
But keterujaan telah ditabrak dan dirobek apabila kami telah dihonk dengan kwang ajaq nya oleh keta2 kat belakang yang marah bila abang supir menurunkan kami di DROP OFF ZONE. Aneh ke tak aneh , Masa depa belajaq English dulu, adakah depa tak sempat nak blajaq perkataan DROP OFF ZONE??? Cikgu mati kot bila sampai bab tu no. Tulah perangai manusia ni, bila kaya sikit, keta besaq sikit berlagak sombong bongkak. Everybody were pissed off. And a bunch of pissed off women are not good, a woman can do a lot of damage i.e to their husband's pocket when she gets pissed off, what more 6 pissed off women . So bukan salah we all kalau shopping sampai tak muat beg.It was unintentional bebeh. (Ok ke justification tu??)
Ok berbalik pada cerita sebenar. So we all started menyerbu at around 9.30 a.m kot and orang yang bawak beg paling kecik telah memulakan aktiviti perdagangan terlebih dahulu and with that I didnt know what to expect of her although she kept reminding me to close her eyes (boleh dak lagu tu?? aku yg kena tutup mata dia?? pejam la mata sendiri kan) upon seeing beautifool things , ya la sangat. Kot pun I tutup mata dia ngan tangan n my kaki also, serupa la dia tak boleh menepis dan menangkis disebabkan gejolak nafsu beliau yang ganas itew kan.




Pemandangan biasa di Tanah Abang


Beg yang lebih kurang sama ngan beg we all
Just imagine la we all bawak luggagge bag beroda yang boleh ditarik itu dalam Tanah Abang yang sesak dan cinoni gila lorongnya. But learned from experiences , biaq pilah orang nak gelak ka orang nak kutuk ka, as in chehh Paris Hilton pun tak macam tu bawak luggage pi shopping. Asalkan jari tak putus menjinjing plastik. And if nak tinggal barang at one place, takut plak tak jumpa balik kedai yang ditinggalkan tu, well otak aku ni tadak GPS ok, my sense of direction is failed, itulah kecacatan I . But it was a good one since we all can shopping dengan penuh kedivaan sambil menarik beg, nasib baik masih sedar diri dan tak pakai topi besar dan shades je lagi. Kalau tak comform orang muntah darah.
We stopped for lunch at 8th Floor only to membebel sebab food lambat sampai. Dah la orang masa terhad ni, panick attacked okay, bila sedar ada 3 jam saja lagi before kedai tutup and we had to rush to airport. Rasa nak telan ngan pinggan tu je. Although tak terasa lapar but we had to eat anyway takot pingsann la plak. Tapi Lia was the power ranger, although 5 months preggie, she was the toughest, buat marathon atas bawah. Whereas myself ketika tunjuk pada baju yang tergantung pada tokey kedai baru realized that my fore finger ketaq ha hahahah. Kurang gula okay. Sapa kata shopping buang masa???? Its equivalent to heavy exercise okay.
By 4.30 semua orang except ibu mengandung dah conclude shopping, physically. Sebab in mind masih mauuu lagi.Lepas tu Gegirl ngan Emilia buat ceritera lawak genre air mata, duit rupiah dah habis, nak tukar jauh. Sedih gila kan bila kita kat Tanah Abang tapi duit dah abiss. If that same thing happened kat Nanjing Street in Shanghai ka, New York Fashion Street ka or Prada Boutique in Paris ka, takder hal la kan.
Since masa begitu cemburu, haruslah bertolak ke bandara seawal 4.30 although flight pukul 8.20 because of Jakarta infamous traffic jam. pastu tak tau lah malaun mana tah ajar ilmu perdagangan kat Indon2 ni, 4.30 dah tutup kedai.Ibu mengandung tu kalau I tak gegar suh cepat , harus kena roger laki dia mai tarik dia balik. Emilia pun siap halau maklong juai kain tu keluaq kedai and she hopped in instead. What a sight....mengucap maklong tu. Gegirl lagi la tawaf macam tawaf haji. Just bakal pengantin je relax, apatah dia beli.We all yang stress. Try kain sampai 60 kali, siap ada mamat2 Indon snap gambar dia buat video , haram ke tak??? Lepas ni sila google you tube dan taip "awek malaysia -kain batik atau montot" sure buleh tengok wakakakaka.

Dalam Kijang

We arrived at Soekarno -Hatta just on time. Legaa and boleh menyimpulkan kesimpulan bahawa nothing's is impossible. What you need are strong will power, fizikal yang sihat and otak yang sedikit mereng dan gila-gila. Sedikit je lah kalau overdose adalah parah kalau takde langsung dah jadi skema la pulak.



I definately dont mind a rerun , so does every one , anybody else???

10 comments:

Tijah said...

hehehe. kalu ai jadi ZZ, BB tak balik 10 taun pon takpe...

kay_leeda said...

Bravo...bravo...sungguh lah girl power nyer you all!!! Akak...suka bebenorrr wanita-wanita yg bersemangat waja berani tinggal kan En-En Suomi untuk menjaga ke-sanity-an diri sendiri. Next trip mana laks?? HCMC day trip ada sesiapa berani?? Heh..heh :)

Salt N Turmeric said...

You girls actually went to Jakarta for a day-trip just to shop????????
Walaubagaimanasekalipun memang kelakar baca part heret wheeled-luggage ke pasar. lol. Memang respect sungguh kaum2 wanita Malaysia.

tireless mom said...

OMG!!!! Ini macam pergi Jln TAR je. U all makan pil kuda sah double dose. Next time, if I go work and pada hari kerja ke sana, will let u know. Hotel di tanggung beres. OOOppsss, u all dun need the sleep anyway!

Encik Azrin Yang Garang said...

ya allah... sangat puas membaca karangan pre-natal nih.

kak, apakah nama manja yg sesuay???~~ Abang BUNGEK (bahasa budak2 skrg bungek atau bongek adalah bermakna bangang. matiklah saya). si zizie tuh bukan dapat apyung emas tapi mencari nahas.

oHooOOo sonoknya jalan jalan.. akak and the geng (cheewah macam ella 'are you enjoys' and the geng pulak) bila nak mai sini pulak. boleh borong LV, Prada, Gucci, Armani dan boleh berkhemah dalam Harrods.

kak ja said...

Anak2 tak rasa pelik ke ari tu tengok mama bawak balik 'hasil dagangan'??

Sis Dyna Rebutia said...

hangpa mmg gila ar!cuba try hangpa enam2 oghang masuk marathon jambatan pulau pinang...1st runner up smpai tmpat keenam hangpa la..

Cik Puan Kamil said...

Cess ! Hang kutuk aku kaw-kaw punya ! Hang jaga...aku belum tulih aku punya lagi...

liadevega said...

ibu ngandung ittew tidak kisah rerun lagi sampai hari aku masuk labour room...tp masalahnya tony and en. suomi yg tak bg aku naik kapai terobang dah...

eja...abis aku pantang..jom!!!

Mimi said...

kak, hang telah membuka mata/mindaku bahwa day shopping to Jakarta is possible :D