BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, April 18, 2010

Pertempuran Raksaksa Gorgon

Uih dah lama I jadi good gerl dan tidak mempraktikkan kuasa mulut puaka jurus ke 17.



Tapi raksaksa gorgon tu nakkk jugak mencabar kewibawaan I kan kan.



Raksaksa yang dimaksudkan itu adalah pegawai kastam yang tidak berlaku adil kepada I dan my partner, warganegara Malaysia yang sangat berdedikasi dan berkakilebar (kasut saiz 7).

We all tak kisah la barang kena tax kat airport kan, udah namanya nak meniaga impot ekspot (chaittt statement tak boleh blah yang kesekian kalinya daripada saya) kenalah bayar tax.

Dah prepare pun duit dah.Walaupun masih berdoa tak putus2 dalam hati tapi mungkin buat dosa terr mengumpat banyak sangat, so Allah tak makbulkan lah sangat doa tu kan.

Walaupun my partner ngan I buat-buat tak kenal each other and masuk lorong berbeza, depa tau jugak. Ciss lahanat btol.

Mula2 he called me, tanya itu ini , pastu nak bukak la pulak bungkusan misteri I tu. Maybe sebab dia tanya berapa hari pergi Jakarta, and I of courselah good gerl mana boleh tipu, cakaplah sehari je, tu dia, terus naik antena sesungut brader bermisai tebal tu.

Ok fine, dia nak tax our things. We waited and took our own sweet time sebab nak tengok adakah beliau berlaku adil kepada kamai kaum hawa yang lemah ini.

So in front of us ada segerombolan Tante -tante dan Om-om from Indonesia bawak bungkusan misteri juga . Lalu raksaksa gorgon misai lebat tu pun suruh lah they all bukak juga. But after a bit of pujuk memujuk yang tidak kedengaran, mereka itu telah dilepaskan.

Aiyoo, mulalah bulu tengkok I kembang kan.Dan-dan tu rasa nak buat amukan Hang Jebat. Ini tidak adil.

Saya : Eh bang , ni tak aci ni,kenape derang tak kena tax , kiterang kena??

Raksaksa : (Muka cam cuak sikit dan mungkin berkata dalam hati, hek eleh minah ni berani lak sound aku ) Eh tengok la derang ni bawak apa, u all bawak apa..

Kwn Saya : Ha derang bawak apa??

Raksaksa : Derang bawak Topeng.

Dengar tak tu rakyat jelata sekalian?? TOPENG!!!!! WTF kan.

Kwn Saya : Topeng tu untuk apa bukan untuk dijual ke?? Sy tak kisah kena bayar tax tapi tolong bagi resit, saya nak meniaga secara jujur ni tak suka under table.

Akak ni pun tetiba berangin kulit pun bertukar biru hijau dah.Mula-mula macam nak guna skill gedik2 manja, tapi dah my partner dah kuar asap kot hidung, terpaksalah bertukar mode ganas.

Raksaksa : Saya pun tak suka, Kerajaan Malaysia dah bayar gaji saya cukup dah.

Saya : Ada ke orang nak buat pakai sendiri kat rumah topeng tu?? Saya tak puas hati macam ni, rakyat Malaysia sendiri dilayan macam tu, rakyat Indon dapat plak layanan istimewa patutlah derang suka sangat datang Malaysia tak nak balik2.

Tante tu tidak bergerak dan muka dah takut-takut macam tikus mondok nampak bapak kucing melihat drama yang dicetuskan oleh beliau.Kalau I tetiba sergah agaknya terus dia bayar jugak tax walaupun tak diminta.

Raksaksa : Jomlah settle kat kaunter.

Saya : Mcm mana ni bang, abang tak jawab pun kenapa derang tak kena we all kena ni??

Raksaksa : Derang tu connecting flight je lah tak masuk pun negara kita paham tak??

Eh dah tukar statement pulak dah.

Saya : Ye ke connecting flight??? Boleh ke kastam bongkar2 barang passenger yg connecting flight?? Bukan terus je masuk kat dalam ke?? Kenape dia ikut laluan ni?? (tak yakin sangat dengan kebenaran statement ni tapi biasalah alang2 cari gaduh kan)

Tu pun dah pukul 12 malam, ada lagi flight ke Air Asia tu tgh2 malam ?? Tah.

Dan adengan perang mulut tu pun berterusan dan Raksaksa tak mampu menjawab soalan yang bertubi-tubi.

Raksakasa : Dah undang-undang cakap macam tu .

Saya : Ye ke? Undang-undang apa yang cakap jual topeng tak kena tax??Ok lah 30% tax from harga barang saya terima tapi abang boleh bagi consideration RM100 saja plak, ada dalam Akta mana and siapa pegawai kastam yang diberi kuasa menentukan amaun tax tu?? Tolong lah cakap saya nak balik baca sampai khatam Akta tu.

Raksaksa : Ah ceklah baca lah Akta tu. Sama je Undang-undang tu

Relevan sangatkan jawapan Raksaksa tu kan??? SPM dulu mesti distinction Bahasa Melayu kertas dua,kefahaman dan surat kiriman.
Nasihat saya, kalau rasa nak shopping banyak2 especially kalau untuk berniaga, please avoid taking Air Asia, kerana kastam kat LCCT memang sangat berjiwa penyayang dan sangat prihatin kepada kita. Sila ikut KLIA kerana kastam kat sana pandang sepi je bila kita balik walaupun beg kita sebesar almari ok.

17 comments:

Hjh Esah Jolie said...

hahahahhahaha....kesimpulannya, kau dibagi lepas tak????

Anija, said...

DR,

masalahnya woi, kalau naik Mas nak meniaga mcam mana??

knv said...

hahahah.. berani sungguh hang! kalao aku harus nyengihhhhhh sampai kesudah. angguk2 geleng2. kah kha kahkah!

Naz said...

Ish! tumpang geram. Ambik nama, report...jangan tak report!
Bahagian kita, kita bayar...no problem...but they should be consistent lah kan...

ms lollipop said...

uih,berani nyer..if i tak berani kot..takut masuk lokap...hahahhaha

**tabik spring skett**

Lyana Mauseth said...

wei, nnt time aku nak kena mgadap imigresen lagi kan....aku bwk hg naaaa....PR ank2 aku sunyi sepi lagi ni..dah 3 tahun dah apply...blh hg tolong jd raksaksa gorgon...aku jd assistant cukup la...haha

Cik Puan Kamil said...

Hang ambik dak nama raksasa2 itu ? Jom complain supaya bila kita pi Jakarta next time dia tak dak... he he

Anonymous said...

dr you jual topeng ape gitu byk borong? (ayat utk mengaburi mata ke?) btw i doakan semoga semua topeng-2 tu habis dijual

Mimi said...

in the end hang kena bayaq dak?
sungguh x logik beli topeng byk2 sangkut kt dinding rumah..ish..ish..

captainlukman said...

uhhhhhhhhhhh ari tuh kan, adik bawak balik cargo tu pun dlm diam n garang ni kononya diaorang buat inspection siap buka semua 18kotak adik, sekali kau belakang kene SUAP dgn agent ....patutlah perut buncit raksaksa kan?

Hahahaha lama tak dgr nama raksaksa gorgon

liadevega said...

aku setakat pi indon kurang dr 10 kali ni, tak pernah lagi kena cukai...takutlah pulak lepas ni depa tak makan dah senyuman menawan ku itu...huhu

Fonzie said...

Dah tua kereput pun nak bangga dgn ayat2 cacian. elok la anak2 kau baca mak nye bahasa macam negro's mistress.suka sgt dgn penggunaan WTF. Anak2 desert rose WTF tu ertinya What The Fuck.Pendidikan tinggi adab zero nil. Kutuk2 pulak pegawai kastam mejalankan tugas. ko kena tahan sebab muka banyak dosa

Desert Rose said...

Esah,

Lepas lah dgn bayaran RM50 sorang, bleh???

Nija,

Bila Mas menjadi Perak la, murah lagi kdng2

KNV,

Spt yg aku katakan lah, aku x kisah bayar tax, tapiawat ada pilih kaseh, ka Mak Indon tu dah huloq dulu.

Kak Naz,

Btoi, tu I x kisah la kena tax, dah mg meniaga kan.Tapi dia layak kan nak bargain2 rega mcm tu??

Ms Lolly,

Kalau kita di pihak yg benar, takut apa kan..

Lyana,

Tgk la kalau ada mood nak jadi hijau ,kadang aku mode muslimah, aku bg tazkirah saja.

CP kAMIL,

Of course aku ambik nama dia , alang2 menyeluk pekasam kan.


Anon,

Bukan I yg juai topeng, I juai baju saja dik non.

Mimi,
Daripada RM100 turun jadi RM50 ,boleh dak lagu tu??

Hi Captain Lukman,


Owh tq lah datang rumah I, tu la tuh boncit2 semuanya.

Lia,

Aku mg secara berterus terang nak bayar tax, sb tu aku bungkus saja barang2 aku tuh tak masuk luggage pun.

Desert Rose said...

Hamboiiii Fonzie (nama mcm gorilla kat Taiping)..

Sedappppp mulut hg mengata aku...kata aku tua kerepot, awat mak hg tak tua ka??? nenek hg??? Umoq 17 ??? Bila masa yg dah jumpa aku.

Hg ni termasuk golongan jiwa kacau yg tak der kerja masuk blog orang sesuka hati dgn tujuan nak kutuk2 orang tu, mulia sangat ka pribadi hg tu??? Dah la aku tak kenal hg pun. Ni blog aku suka hati la aku nak cakap apa pun, hg kalau nak bagi takkirah ka nak gosip ka hatta nak maki2 hamun sekali pun buat la blog sendiri, free saja tak kena bayar, yg sibuk bersusah payah nak kutuk orang tu apa jadah.

Nigger's mistress la sangat. awat hg penah jadi mistress nigger ka ?? Patut hg tau.

Awat sakit hati apa sangat kat aku??? Ada aku bom rumah hg?? Ada aku goda laki hg???
Ataupun adakah laki hg pegawai kastam yg pau aku hari tu yg nak berasa hati sangat??

Banyak lagi kerja buleh buat la woi drpd nak menyamar boh nama samaran pastu nak kutuk2 orang kat blog orang, pi buat cross stich ka tanam pokok bunga ka lagi baguss.

BTw,aku punya suka la aku nak kata WTF, ka WWF ka WWWW ka , awat hg ni polis moral ka?? Atau hg cikgu disiplin anak2 aku??? Bukanlah blog aku ni aku jadikan text bacaan wajib pada anak2 aku. So untuk FONZIE ...blahhh ok, u r not welcome at all. Gila.

Hazrey said...

aku baru baca. hahaha patutlah meroyan. hahaha. fonzie tu mesti kurang seks dan kurang dapat susu tetek mak dia masa kecik kecik dulu. hahahahaha..

dan aku tak setuju dia kata kau kereput. kau hot lagi ok. kan kan kan eja. (ok kau dah boleh belanja aku makan).

and.. hahaha.. fonzie tu macam bunyi KY Gel lah. hahahaha.. dan aku pasti, rumah dia mesti takder TV atau dia dengar radio klasik FM semata mata sebab tu dia pelik dengan WTF. lols lols los. Mari isap susuuuuuuuuuu

Zaleha Khairene said...

good god..u pun jadi mangsa gorgon...my fren pun kena that day..padahal datsri's tu semua lepas melenggang saja tanpa tax....

Sheik said...

aku adalah tua ganyut dan sangat bersopan depan anak-anak (hi hi hi)

tapi aku nak komen jugak la kat sini:

ERRR...FONZIE... KIMAK KAU LA...(PERKATAAN NI MAHAL TAU...SUSAH AKU NAK SEBUT..YOU ARE LUCKY)