BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 19, 2009

Kembara Cinta di Jogja -Part 1

Yeee tajuk adalah sangat jiwang.Layanlah jelah.

I always wanted to visit Jogjakarta, city of culture and knowledge. Tambahan pulak with the fact that I ni pecinta sejarah, Indonesia, Siam and China especially, I would always wanted to discover all the facts and being yang hanya dibaca di dalam buku. So when planning for our 10th Anniversary Trip, tiba-tiba gitu, I rasa macam nak pergi Jogjakarta, instead of our frequent Jakarta-Bandung.
Why not, since we've been to Solo last year. Jogja is a must when you have already witnessed the Kraton of Solo.
The Sultanate of Kraton was divided into two by the Dutch, so we will find one in Solo yang sangat tebal dengan nuansa Belanda and the one in Jogja masih lagi mengekalkan ciri ciri Jawa kuno.
Mesti ada yang dah pernah guna produk Sari Ayu Martha Tilaar kan??? Well it is said that bahan-bahan yang digunakan oleh Ibu Martha Tilaar untuk meramu produknya adalah bahan-bahan yang digunakan oleh Puteri-puteri Keraton sejak beratus tahun dahulu, yang terkenal dengan kecantikan dan kehalusan budi mereka.
So Jogjakarta it was.
*Note - oh MAS sedang mengamalkan financial restructuring yang maksima. Kita boleh lihat pada kuantiti inflight meal yang sangat sedikit, macam nak bagi makan anak kucing, tetapi telah di justifikasikan oleh 3 biji coklat ferero rocher dan sekeping Loaclear Sandwich.Menjadi sangat ke strategy tu?? Oh tidak lah pada suami I yang memerlukan dua pinggan nasi untuk erti kenyang yang sebenar.
We stayed in The Phoenix Hotel (formerly known as Grand Mercure). The hotel was formerly the residence of a renowned chinese Trader in 1918, and was refurbished but nicely preserved.
It was such a great hotel, with classical Dutch ambience, enough to make yours truly yang suka berangan ni, feeling 2 pakai gown kembang renda2.




The Phoenix Hotel Today






The Phoenix Hotel 1918
Note to Yaya Devega- Di hotel inilah aktiviti membakar lemak dijalankan, di kamar 219. Nak aku cerita juga ka secara detail??? Ok nanati aku buat blog baru khas untukkmu bertajuk *Desert Rose - Unsencored* ok.




The next day we decided to start early and headed to Mount Merapi and Candi Borobudur.
But singgah dulu di Kraton. Firstly menjengok Taman Sari. Taman Sari ni tempat Sultan dan Puteri-puteri bermandi-manda. Kira macam water park depa la. Dasyat ke tak dasyat, hari2 sebelum mandi akan ada upacara dan tarian dulu. Barulah raja dan puteri pergi bersuka ria dalam air. Imagine cerita Jula Juli Bintang Tujuh.
Istana Kraton ni dibina pada tahun Jawa 1657 camtulah lebih kurang tahun masehi 1755.


Pintu masuk Taman Sari, kat depan nilah depa menari-nari dulu
(I bukan buleh, dan2 tu dah berangan jadi Puteri Raja Jawa pulak dah)





Ini adalah lebih kurang macam sauna diraja lah. Bara api dimasukkan dalam lubang
kat bawah katil tu utuk memberi kehangatan setelah mandi manda



Setiap pintu dibuat rendah, supaya kita terpaksa tunduk untuk memasuki setiap ruangan, sebagai simbolik tunduk hormat pada Sultan, dan Raja sendiri kena tunduk, lambang Raja yang berjiwa rakyat
(I suka sungguh bab ni)




Ini bilik persalinan puteri. Apa yg cuba didemonstrasikan oleh En Kanda ialah kaedah bercermin sang puteri di zaman dulu. Air akan diisi dalam pasu tersebut, untuk menampakkan refleksi sang puteri . Dolu-dolu mana ada cermin kaca.
*Sila abaikan perut model terbabit, model dah pencen yang terpaksa diassign utuk tugasan ini*


Pintu ke Kolam Utama




Inilah Kolam tersebut
Penulis ketika ini sedang kyusuk mendengar taklimat sejarah oleh juru pandu @ dipanggil abdi Kraton yang berkhidmat secara keturunan. Pastu kena translate pulak pada En Kanda yang blurrr sebab tak paham loghat jawa. Penulis berhati terang, walaupun hanya tahu tak sampai 10 patah perkataan dalam vocabulary bahasa jawa, tetapi dia dapat memahami maksud Pak Cik tersebut dengan baik
*To be continued

23 comments:

Julie said...

DR,
Bravo! I loike....! Tak sabar nak tunggu the next chapter...

Desert Rose said...
This comment has been removed by the author.
Desert Rose said...

Julie,

Sabar dongggg, malam2 ni aku malas ya amat..esok lah ok

knv said...

weh tak berhantu ke hotel tu weh? hahahhahahah! nasib baik dah lepas!tak dan aku nak giat hang!

mamasita said...

Cepatt!! More more!

Desert Rose said...

Ana,

Ada hantu kopek ngan laki dia jembalang tanah, depa kirim salam kat KNV, depa kata hg kawan depa masa kat kolej dulu, dah lost contact. Aku hbg la hg la ni blogger tersohor, seronok la depa dengaq, mayb la ni depa dok tgh baca blog hg.

Datin,

he he, my lappie ni lemah lembut mcm penari siam, keras kejung i kalau paste gambar , berkurun...

kay_leeda said...

DR,

Part 2, Part 3....cepat yah. Isshhh ni kena bagi KPI nih...heh..heh :)

Naz said...

i like! i like! i like!
cepat cepat sikit sambungannya dong! :D

liadevega said...

Bagus DR cepat hang update...tak sia2 aku komen pressure..

Aku bab melawat2 ni tak brp minat aahh..

Aku nak baca blog hang yg lagi satu tu, yg uncensored tu...cepat update...muahahaah

Myra Abdul Mutalib said...

DR.. aku dah tak buleh concentrate bila tau ada blog lagi satu yg uncensored. Teruih tak berminat dah dengan tulisan2 hang yang seterusnya... Kah kah...

Hang ngan aku mmg sungguh berbeza. Hang berangan nak jadi puteri jawa... aku berangan nak jadi Cinderella... Jadi bibik mula2 pun takpa sebab satgi prince aku mai rescue...

Aku kan kalo ada org buat persembahan sebelum aku mandi, mmg aku kena mandi pukui 3 pagi sebab satgi lambat pi kerja...

Haiii.....

Cik Kiah said...

Mencikkk! Asyik berjalan je you! I jealous! (Psttt..anak2 buang ke mana?)

Sis Dyna Rebutia said...

hahaha..amboi!mentang2 la laki hang xdak ati nk tengok bnda2 hang dok tulih ni..kutuk rapat no!

anyway...sbb perutnya itu la hang makin sayang kat dia kan?makin memerut makin sayang...

edelweiss said...

besttttt weiiii sbb en.kanda berkongsi minat.

Mr. Fend takkkkkkkkk suka sejarah plakkkkk

hang bawak akuuuuuu nanti ya.

Mimi said...

bestnyer entry hang kak...aku sukaaaa..ada byk ilmu pengetahuan yg bole dijadikan panduan pabila nak ke sana (ntah bila la agaknya..hihi)

Desert Rose said...

Kak Kay & Kak Naz,

Tunggu sat tgn kebaih n mata bleh bukak 47% saja

Lia & Myra,

Blog yg lagi satu tu aku tgh kumpul bahan, ingat senang ka nak ingat detail


CK,

Alah jalan seberang pulau je, bukan seberang benua hi hi. Anak2 pas kat atuk n neneknye le bila lagi .....

Desert Rose said...

Dyna,

Mana ada kutuk...??? Di situlah tmmpt aku bermanja hu hu.Aku dah branak 3 kali, dia maintain ja pregnen 8 tawun dah, like babah in law like son in law la

Desert Rose said...

Edel,

Nanti aku bawak la isyyyyy nak isaura la nak tu la nak ni.

Mimi, aku akan pastikan travelog aku boleh dibukukan dan memnuhi standard utk jadi panduan yg berguna ok hi hi hi (mcm tak je)

Lyana Mauseth said...

wei, sejarah lembah bujang hg dah khatam ka?? haha check balik k...

aku setuju dgn apa yg hg kata pasai MAS tu....makanan ciput, odin mkn x kenyang, mkn nak bg makan tikuih....

nnt aku sms link ni pi kat abg lan...kasi sentap skit :D...biasalah aku kan durjana kelas pertama haha

Puteri's territory said...

Ceh siap ada to be continued tu...!

Potong stim betul!!!!

tireless mom said...

10th Anniversary kat Jogja with the Kratongs... 15th Anniversary kat mana lak?

Masuk tak tangan mu di lubang lubang candi Borobudur tu?

green apple said...

heyy..thanks for the entry. Hari tu ada tgk dokumentari psl jogja so teringin nak pi one day. reading urs, buat rasa mmg konfem nak pegi.

Uncle Lee said...

Hello Desert Rose, nice pics. Well takrn pictures too.
Here's wishing you and all at home, selamat menjalankan ibadah puasa dengan penuh tabah dan kesyukuran.
Best regards, Lee.

mizzyN said...

nice trip and deskripsi DR. Gwe tunggu next post!