BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, March 31, 2010

Scary Movie

My pak long passed away last Wednesday. I was saddened, pretty badly. Because I only have ONE pak long , I mean my truly flesh and blood lah not kinship by marriage or so to say.He was my Abah's eldest brother from 13 siblings (tu dia nohh hebat sungguh Tok ngan Tok Wan kita Lyana, depa makan pil kuda ka pa).


Last month, I went back to my Abah's kampung in Penanti, Bukit Mertajam. This place is very special to me because we have all my aunts and uncle living very much to each other. If I would spent a whole day there, I could have breakfast at my Ndank's, lunch at my Mak Cik's and Dinner at my Mak Chaq's , and I still have a few set of supper and tea break to chase at my Mak Su's and other Ndank, and not to mention a few of my cousins who settled there as well. So, we would one day might fenced the area and make it a gated community since my cousin Lyana is now available to be the security manager he he.


I saw Pak Long, sitting with his wife while chit chatting with somebody. We were there to attend my Pak Su's daughter's wedding next door. He would in his usual self would 'keloi' me calling me "Suraya" (instead of my real name, coz he never liked my real name, its my fault ka adoiii if I were to choose I want to be named Victoria Rania Sofia or something okay) . But he did not. So I promised him to drop by after we had our meal, since Adik sedang buat perangai askar Junta mengamuk.


But, sadly we did not drop by because we were chasing for our Asar prayer, and I regretted it so much. That was the last time I saw him. If only I knew....




Actually, what I am trying to sampaikan di sini is this. A few days back, I had a bad dream, some kind of a premonition. Jeng jeng (Attn. Cik Kiah n Hjh Esah Jolie, ni version misteri nusantara gue okay).



Sedia semua>>>



It was a hospital. But somehow I knew it was a mental hospital. I was there with my mom, my younger brother , my daughter (kakak) and a baby. Anak sapa tak pulak dibisikkan kepadaku. Somehow jugak, I knew we were there to get the immunisation for the baby..(tu dia pi cucuk baby kat mental hospital, kelass dak mimpi mak??? Ko ader??)



Anyway , I asked la Mak Cik Mary, ibu saya itu, "Mama, buleh kah mai cucuk baby tang hospital ni?"

She said "Awat tak buleh pulak, nama pun hospital. Lagi cepat , tak ramai".



Tiba-tiba kakak wanted to go to the loo. So I took her , we went hi n low looking for the loo, at last jumpa la. While she was doing her business, I tried to look for a wash basin to wash my hand. Cari punya cari, I terencounter a room, which was hidden at the back, so small stuffy and the ceiling were low.

U know what I saw??? Jenazah uolzs, terbaring di pembaringan. Tapi muka "beliau" itu tidak ditutup, so I nampak he was wearing a kopiah putih and a white jubah. Apalagi bertabur la acik larikk. But strangely and scarily, I kept coming to that same room and saw that same corpse.Adoyaiii, betapa stressnya mimpi itew.



Akhirnya, setelah beberapa episode cemas, I berjaya melarikan diri, but wait a minute..di mana anakku??? Owhhh tidakk.Jadi la drama tamil lak kat situ adengan akak menangess mencari anak yg hilang. Di kala akak menjadi sasau mencari anak yg hilang yg penuh drama amma appa ayoyo kadawale kilometer kalala itu, I pun tersedar daripada mimpi because of my phone alarm. But I remembered shouting " No , no dont wake me up , anak aku belum jumpa lagi " Mongok kan ??



Ok, so the more spooky side of the story was that, arwah pak long dipakaikan jubah putih and kopiah putih exactly as the dead man I saw in my dream in his pembaringan *berlatarbelakangkan lagu selimut putih * When I sampai to the house, jenazah baru selesai dimandikan. Uihhh ketaq lutut I upon seeing arwah in that clothing tau.
And the best part, Kakak "hilang" right after the jenazah was taken to the graveyard.



Everybody was panicking. And the same commotion of cerita tamil in my dream menjadi kenyataan. Luckily, she was found at the graveyard. She followed my uncle there whom she referred to as "pak cik yg sudah semestinya sedara kita" just because that pak cik waved her good bye during a kenduri once. Baguih anak mak.Luckily it was my uncle. Syukur. Kalau hantu kubur???



I 've been getting that kind of strange thingy quite often. Mimpi gigi patah tu jgn cerita lah. Its more than that. I had quite a sharp instict as well , it scares the hell out of me. I can tell if some body's is not telling the truth. Its like I have a lie detector implanted somewhere inside my body. Selalunya tepat dan jitu. I can tell whether a person tu is sincere or ada bad motive dalam diri dia. Many at times, I dont like some of En Kanda's friend, a few of them. And it turn out to be depa semua adalah musang berbulu ayam. But ada dia dengar cakap I when I told him that I sensed something fishy mula2??? Yelekk. Bila dah terkena baru nak kata I ni ada bakat jadi bomoh ..@##$&^%*^ btoi .

Twice, I got to know that 2 of my friends were moving in my neighbourhood. But I didnt exactly knew where, but in both occasion, my instinct told me correctly of both of their houses without me having a clue whatsoever, and ianya adalah menakutkan okay *sambil jenguk belakang kot2 ada belaan yang I tak perasaan selama ni "terbela'.

And banyak lagi sebenarnya insiden2 twilight zone yang berlaku sepanjang hidup I. Tapi tak nak lah cerita semua because nanti korang semua tanak kawan I plak. And to tell the truth, most female family member n my mom's side juga mempunyai so called kebolehan kebolehan aneh ini, mungkinkah sesuatu telah di instilled kan oleh Tok nenek I , Raja Reman Pattani itew??? Oh aku adalah ketakutan okay.

Mungkinkah aku seorang psychic (sory tak tau eja)?? Shuld I get a crystal ball and change my name to Madame Zorda?? Tapi korang jangan lah mintak nombor plak tu I tak suka, nanti tok nenek I marah okay.

As long as I don't say "I can see dead people....all the time" , I guess I'm allright kot, kan PS?? Nauzubillah.

15 comments:

nadia said...

aku juga jarang bermimpi. sekali bermimpi, ada maknanya. and most of it yang dapat juga, adalah dejavu. maka adakah aku nak jugak kena beli bebola kristal seperti kau, Madam Zorda?

Cik Puan Kamil said...

Ya.. aku adalah pening kapla sat baca hang punya entry ni....

Anyway glad that anak mu itu selamat dan sila bawak hang punya crystal ball lain kali kita berjumpa... ada benda aku nak tanya ni.... He he

Anisz said...

I know exactly what u're talking about.. sebab i pun mcm tu gak.. memang payah org nak paham bila kenkadang i tercerita kat orang pasai my so called mimpi itu.. even my asben pun selalu cam en. kanda u itu... selalu tanak percaya.. so now i malas dah nk bukak mulut if i sense something.. i pun selalu gak bertanya2 (dlm ati ler) whether2 i ni terbela or ada yg mengikut.. risau oooo...!

by the way, i'm from a/setar.. found ur blog masa tengah blog hopping and tetiba it ter'click'... senang2 singgah ler blog i pulak..

Desert Rose said...

Nad, kalau ko beli harga borong, belikan aku skali okeh


CPK, WEI HG TATAU KA ADAT JUMPA TOK MO, ada ka patut aku yg kena mobile bawa crystall ball pi jumpa hg, hg kena mai la jmp aku, dlm bilik gelap bawak pengeras skali iaitu cream puff 30 ketoi dan lasagna 2 bekaih..

Anisz,

Timakasih la mai rumah I, Syok sungguh jumpa orang kampung ni. Nanti satlagi I pi rumah u plak na.

Hjh Esah Jolie said...

Sepital mental ye???? Tompek keroje aku ittew..haiyooo...cuba kau tgk bola cinta kristal kau tu..rasa-rasa, aku boleh selamat tak buat kerja ni lelama???

Ayda said...

DR hang ni funny sungguh la... laki aku ingat aku dah gila dok gelak baca entri hang..

azieazah said...

Woo terror ler hang ni EJA oii.. kira tahap GABAN tu instinct nyer..

agak-agaknyer hang bleh baca ker apa dlm kepala Kak Azie skang nih?

Desert Rose said...

Mak Ji Esah,

Aku kena mnurun 3 hari 3 malam dulu sb complicated sket kes ko ni tau, aku plak yg mentally disturbed hi hi


Ayda,

Jaangan jangan jadi gila lagi, biaq aku sorang takpa hah ah

Kak Azie,

Eleh sekilas ikan d air dah tau dah, akak teringin sangat2 mengelegak rasa hati akak tu nak blanja I makan kat sicret resepi kan kan kan

Kak Teh said...

ish tak bernapaih kak teh baca cerita ni! memang, kak teh pun pernah mimpi mcm ni sebelum my father died, ngeri kan?

tireless mom said...

Hi Victoria Rania Sofia aka Madame Zorda

I think you have not tried hard enuf to see "dead people all the time"? kalau tahu hang ada instinct macam ni, dah suruh hang cuba teropong sangkuriang or dayang sumbi masa kita naik gunung hari tu.

kay_leeda said...

Laa...apasal I tak perasan yr entry ni eh. Daku sibuk sampai tak sempat nak melawat kawasan :(

Firstly, takziah atas pemergian yr uncle. Sama-sama lah kita doakan agar roh yr uncle di tempatkan di kalangan orang-orang yg beriman, InshaAllah.

Secondly, citer u ni, boleh menang award category lawak seram. Sepital mental tu mmg lah ader bagi immunization, tapi pd org yg tk betul upstairs je lah. Dan I pasti none of you, adalah tergolong dlm categori itu (mintak simpang, tapi kerana ini adalah mimpi, tak pa lah kot)

Thirdly, buleh ka next meeting u guna crystal ball itu dan tgk bila lah agak nyer I buleh kembali memakai baju size M. Tu je permintaan ku...tak susah kan?? Heh..heh...heh...

Reggae Butik said...

What we need is LOVE..

Salam singgah...

http://reggaebutik.blogspot.com/

knv said...

eh baguih la tu. cam CPK, aku pun banyak benda nak tanya kat hang. serius!

:D

Desert Rose said...

Kak Teh,

Mai la kita buat Joint Venture, ramai satlagi nak upah kita

Kak Yatt,

Walaupun "depa" tu semua asyik nak menjelmakan diri depan I, depa pikir 2-3 kali gak pasai I Madame Zorda yg penakut,buang masa je.

Kak Kay,

I dah tilik, crystall ball i kata , u can get into size m, anytime provided u make me fit into size s, tu je ...ada brani???


KnV,

Hg jgn tanya mistik2 cnthnya nak berkomunikasi ngan tok nek hg yg idup di zaman Hang Tuah plak na, satlagi aku pengsan tang tu, sapa nak suruh Tok Nek hg tu balik ??? hbg mai.

cl said...

walaupun tengahri, pokcik pun rasa serams....