BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 7, 2008

At hair's breadth



Have u ever in your precious life have a near to death experience? (paham kah??)

Well I did, encountered an incident that would have let me rested in peace ( or busy bersoal jawab ngan mungkar dan nangkir selama 6-7 tahun di atas dosa2 ku selama ini, ampunilah aku Ya Allah).

Maybe I have experienced it before but I could not recalled it other than this one time yang surely I will remember for the rest of my life.

It happened when we was vacationing in Krabi, Thailand, to be exact in one of the Island.



Well it happened somewhere here. Couldn't remember the name of the island as I tend to forget every unpleasant memories in my life anything related to them.


We were so happy then. Like the old saying "suka2 akibatnya duka". The water was heavenly crystal clear, you can see the fish and every underwater life inside it. The kids were exuberant. While we were busy feeding the fish, Aboy D Great went 'swimming' on his own. Guessed he was so excited as he can float due to the life jacket he was wearing.


He was drifting a little bit each time he paddled. Until he realized he was quite far from the rest of us and decided to scream for help. And Mommy the Great like a superwoman, dengan penuh rasa keibuan yang membuak buak, came to Aboy's rescue. Forgetting the fact that she couldn't swim an inch. Aboy then happy to see Mommy came while Kanda holding and managing Baby Bob & Diva. Little did I noticed that the water was so damn deep . The island was famous for its nature blessing, where you can really walk on the sand to two more islands nearby during low tide. Probably, during the 'swimming' attempt I made to save him, the water level was starting to rise.


Suddenly I realized that I was kinda frozen inside the water. Aboy was still holding my hands, but I dah tenggelam timbul. I swear I could see all the batu karang (yang mungkin dilindungi PERHILITAN Thailand) and pelbagai lagi species binatang di dalam laut everytime the tidal wave hit my face. Nasib baik aku tak nampak Arwah Nenek atau Tok Wan yang berenang ke arah aku dan menghulurkan tangan sambil berkata "come my child, follow me" (eh cakap omputeh ke Tok Wan??) Macam dalam cite apatah yang wife dia pergi beronggeng kat mane tah, pastu naik bas and the bus terbalik masuk laut, and the husband came to look for her with the belief that she was still alive. Surelah if that would have happened, kalau aku ikut memang Allahyarharmah lah aku jadinya Labu.


Back to the story, during that very situation, I sungguhlah terasa helpless and I don't really think of anything else but death. I can't think of anything actually as I was choking with salt water. From afar I saw Kanda holding my baby, and my little Diva was looking so anxiously at us. Didn't have the slightest idea of what was actually happening to me. Apa??? Taulah aku ni drama queen, tapi takkan lah time tu pun nak acting, agak2 lah.


Dan aku membayangkan had I die what would happened to my children, especially if Kanda kahwin lain..and that pompuan will probably dapat all my things, and and.....(sempat lagi tuh) aku tensentak NOOOO I can't die, not now, not today. I don't know how I get my situation under control, I remained calm and talk to Aboy, told him that I am drowning, please scream for help.


I gathered my strengh and also scream Tolong! Tolong! on top of my voice and Aboy did the same but he went "Help! Help! instead...yeah bijak anak aku, kan kita kat Thailand, dalam group tour tu hanya ada Siam, mat saleh, sorang dua Jopun and Korean. Mana la depa paham kan. Tah tah dia ingat we ols tengah menari macarena or berlatih syncronize swimming for the olympic la plak.


Aku terpandang pada Kanda, dia speechless. Terlupa la aku betapa laki ku ini memang fail bab2 kecemasan ni. If ever he becomed a doctor, keja lak ER unit, mesti kena buang keja punya sebab asyik pengsan terkejut. Aku nampak dia 'keras' kat situ. Oiii bang, at least u could do is scream la for help, I know he was holding Baby Bob and looking after Little Diva but, malas lah nak layan.


So we ols mintak tolong la kat orang lain. Then I saw 2 mat salleh came over and 2 mamat siam also. So aku pasrah membiarkan diriku dilambung ombak, sebab ada heroes on the way. I just let it go. One of the Mat salleh came and took Aboy away. The other one helped me, pulled me to a safer spot where my feet could feel the sand underneath. Tapi tak berjaya, maybe aku dah agak lemah menongkah arus, I still couldn't move so I felt that mamat siam's hand holding me, supported me from behind. But.....aiyoh why his face look like my bro in law awwwwww that made me came back to my senses. Mula2 terkejut boruk gak, adakah aku dah berada di alam barzakh ? Kenapa abang ipar aku lak ada kat sini nih....tak la pelanduk je 2 serupa.


Aku pun bangun berjalan dengan macho, eventhough mula2 nak gak purak2 pingsan sebab maluuuuuuuuu. Dah la mek mek salleh tu tak abiss dok tanya are u alright? R u ok??? Oi dah la wei aku malu nih.


Ya Allah, terasa mati hidup semula. Syukur yang teramat sangat kerana Allah memberi aku peluang kedua untuk hidup setelah merasa ambang maut. That is the real meaning or 'Horror' u know.


Balik ke hotel I sujud syukur. But tetiba (maybe due to pms) I meletup kat Kanda for not doing anything. I accused him of not caring and not loving me and just stood there watching me die. Abislah ayaq mata bercucuran bagai. Kan dah kata aku ni Drama Queen kan. Incident biasa lah tu, My kids dah terlalu used to that kind of drama, depa tak teruja pun. Bantai gelak lagi, sambil bisik2 and continued tengok movie. Ciss at least bagi la sokongan emosi kan, supaya adengan itu menjadi lebih emo. Kanda dengan muka yang sungguh serius berkata 'U tau ka apa dalam hati i???" Wei memang la tak taw, bukan ada sari kata. He went on saying he was stunned and panicked, dia startled. Tak taw nak wat apa (lagu tu rupenye laki aku panik yee) Then I ingat, masa Aboy hilang kat Giant, macam tu gak, dia macam Badut pencen dok terkedu kat one spot and muka pucat gila babi...Aku yang tersohor dengan emo yang terlampau ni plak terkedu tengok dia terkedu. At last aku yang pi cari since dia dah keras kat situ.


Actually, i understand his situation, He had 2 kids with him at that time, tak kanlah nak campak je derang and datang padaku Kanda datang! Kanda Datang kan. Tapi tulah, actually aku emo sebab aku rasa aku dah hampir nak mati, and that scared the hell out of me and seperti biasa cara aku meluahkan perasaan ialah melalui pengzahiran emosi yang terover and biasanya jugak pada Kanda lah sebab dia laki aku, kan for better for worst katanya.


Anyway, itulah cerita pengalaman pahit hidupku (macam karangan yang Aboy tulis bertajuk 'Pengalaman Cuti Sekolah' well it should be entitled Pengalaman Lemas bersama Ibuku" ha ha).


Aku masih trauma ngan peristiwa itu. I still have nightmares about it. I would cry in my sleep every time I dreamt of it and that would always made Kanda terjaga (amazing) and pulled me back in his arm. Guess Kanda is also feeling the same way. But he is the type yang kayu (emotionless) yang ko tak taw ini orang kah atau orang-orang. So u wont know what on his mind. I knew he care when he made a stern point that no more sea or beach vacation for us until we ols (including aku ayokkk) passed our swimming lessons with flying colours and endorsed by Persatuan Penyelam2 Laut Dalam, Jabatan Perikanan, Polis Marine, Persatuan Nelayan Pencen dan Tentera Laut Diraja Malaysia. ****Sigh ***** there goes my dream on Muritius and Maldives.....

11 comments:

Lyana Mauseth said...

hehe sori la aku gelak bc hg punya tragedi...lain kali hg tu pakai la pelampung jugak, ni nak jd mermaid x pas exam lak...horor la...

aku dah dua kali nyaris mati..sekali laki aku terlena masa drive,aku menjerit mcm nak sawan bila kereta dah nak terbabas, nasib baik dia cepat jaga...then sekali lagi tiang sailbot terlanggaq wayar letrik voltan tinggi kat tgh2 fjord...org kata mmg magic la kami survive, patut dah kena renjatan letrik and dah jd grill dah atas dek tu...alhamdulilah pnjg lagi umur kami...

Encik Azrin Yang Garang said...

cik akak rose,

adoi laaa.. adoi... ~menahan urat kentut dari putus akibat ketawa berlebihan. tapi mengikut pesan akak, suka suka membawa duka, tapi berduka lara takkan membawa suka suka, jadi kita jgn suka suka nak berduka lara kan akak kan. akak paham tak saya cakap apa nih?? jgn takut kalau akak tak paham sebab kadang2 saya pun tak paham apa yang saya cakap.
akak, saya rasa kita kalau mandi laut kita mesti ikut kata pesan orang tua tua. kita mandi pakai kain batik (kalau pompuan) dan kain pelikat (kalau lelaki). haaa kain2 itu serve 2-in-1. sebagai kain dan jugak sebagai pelampung. tapi kalau tersangkut kat batu karang.. haa hamek kau... lari lintang pukang segala binatang yang ada dalam tu. anjing laut, ikan paus ikan lumba2 semua pakat cha alip but.
cik akak rose,
saya paling takut dan malas berenang. everytime saya masuk kebush dalam air, mesti oran perlihitan akan datang dan cakap "eh ada dugong la.. mari kita selamat kan dia. dia tak pandai berenang". mencik betul saya. jadi every time saya pergi ke laut saya akan pose pose mancho jer kat tepi pantai tuh sambil memakai suar spentot panjang. hak hak hak. kalau saya memakai suar spentot panjang.

cik akak rose,
marilah sama2 kita belajar berenang menjadi dugong. berenang slow and steady. hak hak hak.

-Incik Azrin mengdugongkan diri-

edelweiss said...

Salam...

weiii cik rose...nih cheki nak mintak maap noooo...nak sambung gelak sat....kekekkeke.

mula ingat nak rasa insap sat lah baca..dengan penuh khusyuk . maklum lah...kawan lama neyr near death experience... tapi bila baca...chek banyak gelakkk dari amik iktibar. kekekkkekek

tapi kan...mujuq lah ada juga hero-2 omputih dan siam...kalau tak chek kena heret pompuan blur balik SP pi melawat kat tmn desa jaya lah...sambil bersedih...kekekekk

Desert Rose said...

Lyana : Aku taw, u & death tak dpt dipisahkan haha. Tu maksudnya umuq pjg, amin. Yelah dah brapa kali hg siap mimpi 'angle of death' segala??? Seingat aku dah byk kali pe

Cikgu Azrin : Nanti i daftar la nama u skali yekkk. BTW U nak join yg mana punya, berenang sambil minum air ke, berenang berirama ke apa? I ingat nak masuk kelas bwh 12 thn tu pnya, cepat sket pandai, dpat lak Cikgu yg ensem and hunky, siap ada six pack, 3 hari je aku dah pandai taw.Tp buat2 bodo sebab nak jumpa cikgu , bleh ha ha ha.Bila nye nak balik, raya tawun dpn bleh????

Edelweiss : sungguh korang sopan gelak kat kawan sendiri tawww....

Ida Hariati Hashim said...

Madam..i know ni case serious, but so sori le i tergelak as the way u narrate the story very the lawak lah.

Madonna angin ngan Guy Ritchie hari tu sebab dia tak tolong masa she fell off the horse. I understand how you felt. But cannot blame org lelaki, depa ni lain sikit...

I cannot imagine how I would react if I saw my kid struggling for his life, I know I'd jump to save him as well. Motherly instinct kita memang kuat...take care

Mimi said...

mak aih...suspens (sejuk kaki tangan) baca ceta k.iza nih ok..sib baik selamat.
Aku leh berenang (utk diri sendiri je la..utk selamatkan org aku x berani)..tapi kekadang kalo silap2 esp kt laut leh cramp gak kaki...
takpe pas dpt sijil tauliah dr akademi renang kebangsaan booking tiket gi mauritius/maldives of..kalo gi Maldives kena belajaq diving kot ekk Mal-Dives..ekekeke..buat lawak lak..sorry..anyway glad that akak masih bernyawa dan dpt tulih blog ini..
re: woit..org opis aku pun ada 4-5 org gi umrah same time..tapi x jumpa gak dgn depa..hahaha...jutaan manusia chances nak jumpa tu payah la..unless da janji..len kali janji jumpa pastu makan kfc sekali...hahaha

Sha Abdullah said...

kak iza..
sori la aku gelak kaw2 punya baca kisah trajis hg ni..haha ..tp biasala.naluri ibu yg tgk anak dlm keadaan cmtu,kira lojik la hg brenang ala2 kuak lentang wlpn hakikatnya hg mermaid x pas exam brenang..aku rasa tu la pengorbanan plg besaq hg kt aboy takat nih n bab kanda tu aku paham sgt la sbb kanda aku pn cmtu,ala2 orang-orangan di tgh sawah, kita yg dpt laki cmtu terpaksala memachokan diri hehe..ishh awat aku xleh nk stop gelak nih..

wanshana said...

Desert rose,

First time nak tinggal komen ni :)

Masa memula baca posting ni, I confused - tak tau nak serius ke, nak nangis ke, or nak gelak.

Last-last, dengan secara semulajadinya I tergelak bagai nak rak! Sorry, okay? Memang kelakar first class gitu, okay?!

But, on a serious note : Syukur Alhamdulillah, umur you and Aboy panjang...

Nanti dah passed and dapat sijil dari Akademi Renang Kebangsaan serta badan-badan yang sewaktu dengannya (especially kalau ada instructor macho macam Daniel Craig tu), let me know, okay? I pun nak enrol for lessons :)

Waterlily said...

Hi Desert Rose

This is my kunjungan balas :) Hmm..bila baca part suspen tu berbelit belit kaki ni haa..I almost drowned jugak dulu when I was small, so I know betapa horror nyer time tu. La ni masih tak tau berenang sebab dah phobia ngan air dalam ni..

Err..er..that part on the other half keras semacam bila ada emergency, tak pe lagi..jangan terlompat lompat macam kera tapi tak buat apa lagi haruuu...Tapi tak pe, your hubby dah boikot percutian melibatkan laut - dia sayang sangat la tu ;)

Cheers!

Ezza Aziz said...

seronok baca entry you ni walau pun cerita sebenar nya menakut kan. Apa pun syukur semua selamat!! Pasal kanda you yang macam patung cendana tu,biasa laa...panik je terlebih!!!

edelweiss said...

desert rose,

nih chek nak kongsi crita...tapi tak leh sehebar crita u tau. tak melibat laut pun...

Cuma diseberang laut berlakunya ..okalh kan...laut jugak..hehhe

mcm nih, satu petang tuh, malaysian students berkumpul nak main rounders di park...my other half nih [ops!! masa tuh blom kawin lah lagi] dok tepi padang tengok.. [dalam erti kata lain..kaki bangku]

baik punya chek nak tangkap bola...tak sedaq yang 2 manusia lagi [read: lelaki] pun menuju ke arah yang sama...chek lompat, depa pun lompat, tersandwiched lah chek kat tengah...bila kaki menjejak bumi kan...terjelepuklah chek kat atas padang...nampak bintang-2....kelam kabut lah bebudak malaysian nih...chek nampak muka depa silih berganti...sampailah depa tolong angkat...bila chek pusing belakang...chek nampak mamat nih dok berdiri keraih kira-2 10 meter dari chek...tercegat macam tunggoi...HANGIN satu badan ahhhhh!!!! lepas tuh dia kena basuh dengan member-2 ahhhh hahhaha padan muka