BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, November 19, 2008

Insiden-insiden siol sepanjang minggu

I am d queen of incident-incident bodoh yang paling ghaplah di muka bumi ini.That is the award given by Kanda to me.
Kejadian pertama
Last Monday di sebuah pasar raya Gergasi (bukan nama sebenar). While I was picking up some bananas , aku terasa macam ada something slip from my hand. I ignored it, ingat apatah. Rupa-rupanya itu gelang raya aku lah yang jenis ada biji2 macam beads tuh. The ring on which the golden beads was attached to , tu patah ( aku adalah wanita lemah lembut tapi ganas k??????) so berderai dan bertaburanlah biji-bijian emas tu ke lantai, di atas pisang-pisang dan di mana-mana saja.
Sooooo, seperti biasa, aku jerit lah pada Kanda yang sedang kyusyuk memilih bendi.
"Abanggggg tolonggggg""
'Pehal" ( muka panik macam cipan)
'Emas I jatuh" showing him my broken bracelet.
'U nih macam-macam hal lah'
And sebagai suami mithali Kanda turut sama mengutip biji biji emas itu. Dah tu datang seorang Apek yang menjalankan tanggungjawab beliau sebagai rakyat penyayang .
Dalam pada we ols terbongkok bongkoktuh, dia tanya 'Cari apa?"
'Cari emas la uncle"
'Ha??? Ada emas ka sini ??
'Ada la, ini macam,"
'oooo ok ok'
Best part, Apek tolong sama cari ha ha.
Tetiba, datang lagi sorang Insan yang baik hati. Mamat Bangla la plak.
Dah alang alang bawak penyapu and penyodok tu, I suruh la dia menyertai jugak operasi mencari dan menyelamat itu. Beriya dia cari, I tell u.
Aku pun rasa sungguh terharu melihat ketiga tiga lelaki itu yang berlainan bangsa, adat resam dan budaya bersusah payah kerana seorang wanita anggun sepertiku (puihhhh)
At last I got all 25 pieces of the golden beads back.Horrayyy.
Kejadian ke-2
Earlier this week, it was raining madly and it was time to go back. Kanda's car broke down for the umpteenth time (dasar kodokut nye laki). So for a few days ni, he need to send me to work.But that day, I decided to drive since he would always be late, tak kosser aku nak menunggu nye aihh. So, aku telah terlupa la part tu. There I was, sitting impatiently in this bilik kedap udara sejuk beku nih menunggu Kanda terchenta. Dah berpuluh kali call but his phone was switched off. Damn, mulalah la hangin sepoi sepoi bahasa jadi ribut taufan segala. Mula la fikiran-fikiran liar menguasai diriku ini. Mana pulak la laki ku ini menggatal nih.Tak boleh jadi nih, dalam hujan-hujan lebat nih tah tah dia pi dating and stranded tak boleh balik, so dia off hp.
I pun terus call la Offis mate dia (a.k.a very potential informer) Eh katanya Kanda dah lama turun. Aiikkkk menyirap darah mak.
Aku pun sungguh bengang dan bengkek. Terus aku mengambil keputusan untuk balik naik cab. While I was dialling the cab's number, my hp rang with an anonymous caller.
'Hello'
Di sayup sayup kedengaran
' Hello, u kat mana????
'What???? U tu kat mane? I dah meroyan dah tunggu u ni tau tak. Ohh u berpoya poya ngan pompuan mana tah lepas tu sampai tak ingat nak ambik bini????? Sampai hati u, U tau tak sume orang dah balik taw. Kalau I kena culik u suka la kan. Mesti u tak pedulik. Kalau u dah tak suka tu, cakap baik2 kat mak bapak i. Jangan buat I macam ni"
' Hallooooo Madam, u ni hilang akal ka pa, kan u yang bawak keta, u kan yang kena ambik I???? I sms tadi kan suruh tunggu kat bus stop, ni my hp battery kong. I dah lencun kat sini. Ni kena cari public phone lak nak kol u nih".
Opppppsssssss......sudah tukar ka????? Aku rasa nak je tetiba aku jawab the number u dialled is not in service, and then buat2 tak tau pasal insident tu kann.
Yelah aku bawak kereta, aku parking jauh sket hari tu sebab dah lambat, parking penuh. So the car was out of my sight. Some more the weather so blurry kan.
Wah sungguh besar dosaku pada Kanda....dah la bior dia tercipan kat bus stop tu, fitnah plak dia lagi. Takpa malam ni kena buat sessi bermaafan la plak he he

9 comments:

Lyana Mauseth said...

haha lawaks la hg...tula lain kali jd mcm aku..jgn pakai emas..pakai silver ja..lagi bes pakai jelah besi...hilang pun x la ralat...yg best tu part apek tu tergejut ada emas kat situ haha mesti dia ingat ada lombong kat lantai haha...

sian la abg lan...xpa lain kali hg lak kena tunggu mcm tu...so jgn la marah kat dia k...

mrsjemain said...

Makcikkkkkkkk..... apsal hang ni???? tergolek2 aku gelak tau.... hang nampak tak aura2 ketamakan di wajah apek tu?

Dah selelsai sesi bermaafan tu?

Ida Hariati Hashim said...

cik mawar gurun..u ni ada good sense of humour lah..hahahahah..good luck with life's ups and downs!

Mimi~Najeeb said...

aku baca part apek tu kata ada emas ka kt sini...hahah..apek tu konfius yg amats duhh...kih kih..

sian kt husband hang kak...tapi sian kt u la gak..lupo ekk? hihi

l!zs @)--- said...

haha..u made my day..pagi2 dah gelak baca ur post.i'm your fan now..hehe..tq

Anonymous said...

gile meraban camni dah kompom kene mkn kismis minda bg terang..hikhikhik...x psl2 lencunmencun cik ajelan tu eh...

len x jumpe pak apek tu kim slam eh..bguih dok adaaa.....hehehe

edelweiss said...

weiii cik rose,

aku rasa aku boleh tulun hantam kepala u on behalp of kanda u...

boleh??? kekekkekekke

aku memang tak syak dan sangsi sebab aku mengenalimu dah 26 tahun. hahahahahhahahha

undomesticwifey said...

Hehehe..sendiri silap..peh tu maki2 orang plak..

Eih.. apsal I rasa macam I pernah jugak berkelakuan begini rupa??

*tersipu sipu kerana blushing*

Anonymous said...

hahaha lawak giler akak nih..adoi pecah perut bace..