BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, April 9, 2009

Butang Baju Melayu

This morning, Kanda woke me up which he seldom does. He goes to work very early because he works for the Government of Malaysia. I on the other hand work my ass out to make one man kaya raya.Normally he will just kiss my forehead and offer his hand for me to kiss dalam keadaan separuh sedar. Well, I pun seldom menghantar him ke muka pintu kerana I adalah 'Isteri Solehah Berkala' - Kadang-kadang rajin most of the time Malasss.I need my beauty sleep well done ok.
Akan tetapi ada satu masaelah.....his words made me jumped out of bed and almost made a summersault.
" Butang baju melayu I mana Yang......................?
" U kata apa? Cuba ulangi lagi berkali-kali?"
" Butang Baju Melayu I mana daaa?"
And in the dim lite I saw him getting dress, a baju melayu suit secara lengkap.
" Why la u wear baju Melayu? Ada function apa? "
"Its Friday kan, biasa la"
" Tak biasa. It has been ages since u pakai baju Melayu on Friday, u ni nak pi
masjid ka buat masjid?"
"Cakap baek sket"
"Cakap la cakap la pasai pa?"
" Ala, jangan kutuk" (knowing my favourite past time adalah kutuk dia)
"Apa lak kutuk I kritik je, constructive critism coming from a wife is genuine and sincere ok, can't get it anywhere"
"Interview tu today"
Ohhh suddenly I remembered, he applied for a post of a higher position (chehhh uweek) within his organisation.
So, ini adalah kes membodek dari segenap segi. Because last few nites he was busy preparing proposals to be presented during the interview.
Gilaaa hebat laki aku kan, bukan orang nak interview dia, dia yang nak pshyco interviewer.
His strategy is sebelum dibunuh dengan soalan-soalan yang membunuh, baik la tunjuk baguss dulu. At least kalau ada soalan yang tak boleh digoreng, boleh dicover up dengan molek oleh performance dia yang best. Cheh....Jahanam.
Katanya sejak Selangor bertukar arah ni, panel-panel interviewer pun religious sket. Apart pun asking the usual "What do U think the most effective measure to enhance corporate governance in this organisation bla bla, they would also sometimes ask the Rukun Solat, sifat 20 etc....(I like.)..
Fenomena mempoyokan diri sendiri ni has become his trademark yang I tak boleh absorbed...
Lantaklah labuu, I still wish him best of luck anyway.
Lastly ,after wishing him well, I hand over a print out that I printed
sometimes ago.
" Nah, this might help, mana tau depa tanya satlagi"
He took it, and after reading the title, he exclaimed....."Kambing Ar"....
The printout is entitled "CIRI-CIRI SUAMI SOLEH "
Eh I salah cakap ke???

16 comments:

Queen Of The House said...

Hahaha, macam sediakan payung sebelum hujan lah ni :D

Good luck to you both, semoga interview tu berjalan lancar.

Naz said...

Mula mula suspense juga baca bila dialog dah macam film Madu Tiga..haha!
Bab bertanya soalan yang tak ada kena mengena tu memang lah saya sungguh sungguh tak tahan ;/

Mimi said...

opps...aku pun teringat cam dialog Madu 3..'Butang Baju Melayu aku mana Pah?'

Jgn marah noo..have a nice weekend

tireless mom said...

Mana you tahu dia tak buat cerita P Ramlee? Interview tu part of the whole story je.... Ha! Suspense.

Hope interview went well. You are so funny.

Ida Hariati Hashim said...

Wei suspen jugak if hubby pakai baju Melayu lengkap...hahahaha..

But Kak Eza, i really really lurv to see guys in baju Melayu..haish..gives me nice dreams la..

Hopefully ur Kanda passes the interview with flying colours..

wanshana said...

Hahaha! You're so funny lah!

(But, have you checked your thumbs - kot-kot ada dakwat hitam kat situ, dia tenyeh before you bangun tido pagi tadi?! Hehehe! Lawak jer :)

Hope the interview went well :)

Naz said...

Ha Eja,
Ini follow up after Shana's comment..
Ada ke tak tanda dakwat hitam kat ibu jari?
hahahahahahhahahahahah!
my word veri : dershat
:D

Desert Rose said...

Untuk semua kakak2 tersayang : QOTH,Kak Naz,Kak Yatt,Kak Shana serta adik2 yg kucingtai, Mimi & Ida.....

Alhamdulillah setelah ditelek-tlek dan dibuat PH test, tak ade kesan2 dakwat di ibu jari i....

Kalau tak u all mesti dah baca in newspaper, coz I will surely buat press conference punya.

Ingat ye puan2 , serang2 tarik2 rambut tu semua is soooo ancient, kita wanita zaman hi tech, mesti techno savvy, jika suami wat hal , kita sebarkan di alam maya dan buat PC ok.

Dan selepas sessi PC tu boleh lah kita lanjutkan dengan demonstrasi silambam dan tomoi siam ke atas model yang paling layak iaitu suami tu lah ....

Boleh jugak cakap pada suami kalau nak carikan kita madu, jgn cari sorang cari lagi 3.

Sorang tu mesti kaya gila babas tapi terencat akal (mgkn mewarisi empire perniagaan tok neneknya), yang kedua mesti pandai masak sume masakan di atas muka bumi ini, tetapi hodoh dan bisu dan yang ketiga mestilah rajin gila mengemas dan mengndalikan laundry kita, tetapi mestilah hodoh esterjuga dan pekak, baru bleh kawen

Ida Hariati Hashim said...

Ala..KaK Eja..buat hapa yang pekak and bisu, nanti hubby lagi kesian sebab bini tua dok buli..hahahhahha..

Kita kasi 'cedera' hubby dulu..lepas tu baru boleh passing orang lain..ahahhaha..jahatnya mulut I..(hopefully Sensei tak blog hop kat sini..eheh)

julie said...

DR,
dalam banyak-banyak binatang, awat sebut kambing?
Lawak lah... both of you, terhibur baca cerita you ni.

edelweiss said...

aku boleh bayangkan muka kanda hang daaa...tapi yang aku bayangkan pakai baju melayu & cap lah pulak!!!! boleh??? kekekkekeke

kalau aku crita cik abe aku sahih dia gelak guling kekekkkekek.

kak ja said...

Rose, ingat husband2 kita pun dah cerdik.. Depa pun pandai cover bila sampai masanya.. Depa singgah kedai beli butang baru je, tak payah tanya kita..

kakpiah said...

aku dah pat hari dah masok blog hang nih tapi tak komen..
tak taw nak komen apa..

tp sempena dah hari ke empat nih baru aku boleh komen..
berikot ialah komen dr aku :-

bila nak apdet nih?
pemalas..
cer tengok kakpiah tu..
rajin..
hari2 blog dia berapdet..
hehehe..
*sajer carik gadoh..*

Sis Dyna Rebutia said...

woi!hang bagi komen apa kat blog aku...mcm salah post ja komen tu!post tazkiroh lak tu!

Lyana Mauseth said...

gilo suspen aku sat...terkasima okeh...kalau hg nak cr geng ligan dia mcm cerita p ramlee tu, aku orait ja, hg roger saja haha

MrsNordin said...

Ha! Ha! Ha! This is good! I bet you, any woman who hears her husband asking, "Butang baju abang mana yang..?" would jump like you!