BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, May 17, 2009

Kenapa saya menonton AF?????

Why do I watch AF??? (Khas untuk org yg kutuk aku, cerempet la korang)

Let's put it this way...sebab pertama, I look at it as a show which never fails to amuse me. Its Hillarious.
Takdelah I nak buang kredit afundi apa bagai or tido tak lena mandi tak basah...I tetap tidak menyingkatkan rutin mandi I yang 3 jam tu semata-mata nak tengok AF or tegar pi tengok Star Trek dalam hujan kan.
Sebabnya, when we watch reality show on tv, kita kena kosongkan fikiran, buang kita punya conscience and sanity jauh-jauh. That's the art and regulation of watching these kind of shows.Because,so much as it been called 'reality show' it is far for being realistic. Penuh kepura-puraan dan kepoyoan. That's the fact. Maybe the only realistic 'reality show' are The Apprentice and America's Next Top Model kot. Sama seperti guys watching WWF , of course they are fully aware that it was all made up, but they watched it anyway and had fun watching big brainless guys slamming each other beside drooling over those busty bimbos yang kena pegang sepanduk sampai tertonggeng, just to make sure that their silicon jugs appear bigger. That same kind of concept.
Back to AF , I enjoyed the audition more than their concert. In fact like Kak Shana , I prefer to watch the final concert je. Oh God its funny and stress reliever to see those wannabes came for audition. Most of them were just making fun of themselves.There were some yang percaya dengan sesungguh hati bahawa mereka ya amat berbakat, walaupun realitinya blender cili lagi melodious from their singing. Tone deaf. There were also jenis pelik-pelik and aneh-aneh too. Yang paling ramai adalah yang tak tau malu langsung.Ada yang sanggup datang naik perahu semata-mata nak pergi audition. Siapa kata rakyat Malaysia tak gigih, tulah lambang semangat waja dan yakin diri. Mereka percaya pada diri sendiri walaupun yang menengoknya menyanyi tu sumenye dah macam tengok citer Ju-On , seram-seram geli. Nak gelak pun tak sampai hati kerana keyakinan diri mereka itu.
Sebab kedua, I suka tengok kerja keras production team Astro. How they manage to come out with a tend setter programme like AF. Their marketing strategy, how they promote their products. They went extra miles to create such a bombastic show like that. And to sustain the programme until the 7th Season, patut dijadikan bench mark to other tv stations. Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim patut ambil perhatian kalau tak nak RTM ditumbuhi lumut . Memang la in the final concert mesti timbul lawak2 bangsawan yang mereka panggil gimik, macam panggil Lisa Surihani la panggil bini contestant jadi model video klip bla bla, adalah agak gampan#...tetapi kita patut tengok daripada sudut berbeza, iaitu they are willing to spend to that extend. And its only their inhouse project, but they do it in Bukit Jalil, with setting yang gempak (although AC meloyakan) apa bagai. Berbaloi la I bayar ASTRO tiap bulan kan. And they sanggup pulak dah panggil wartawan hiburan tanahair berdebat pasal contestant punya show la, pasal baju dia tak kena la, pasal derang sakit tekak la, pasal derang gaduh la.....memang silly...but it gave the show extra mileage. Wartawan bagi coverup kat derang.And look how they market product2 derang. Orang lain tak kenal pun takpe, takde job luar pun takpe jugak, coz they would always have chances to become resident artist, jadi DJ radio station derang sendiri, pengacara rancangan terbitan derang sendiri and berlakon drama derang sendiri.
Sebab lain, sesuatu yang menyeronokkan tengok mak bapak yang sampai nangis2 dan berdoa untuk anak dapat masuk AF (APAKAHHH???) Betapa fanatiknya rakyat Malaysia terhadap AF dok? Punya lah AF tu dah jadi satu brand of its own, sampai kan mamat & minah kat pedalaman Borneo nun, yang tak mampu pun pasang piring mangkuk Astro , but surprisingly, they know AF and gigih pergi audition. Seronok juga tengok set-set yang masa masuk AF tu berlemoih tetiba transform after a few weeks. Seronok tengok budak kilang dj restoran tetiba jadi satu fenomena walaupun kita masih cuba nak faham pasal lah orang suka sangat kat dia nih, sampaikan wartawan stesen TV lain pun sampai kena bergaduh ngan pak cik guard sebab dapat assignment cover majlis nikah dia. All because of the branding yang berjaya diciptakan oleh ASTRO. Tak hebat ke??
Apepun, I suka Hafiz kerana dalam ramai2 badut, he stands out. Aizat pun product AF and he's good , kan Kak Kay? Dalam ramai yang geli tu , ramai jugak yang ada genuinely gifted. Yuna pun pernah audition AF ape....
I suka Hafiz menang sebab takut Aril menang, sebab I rasa lelaki yang jelita dan kurang berbulu mempunyai masalah dan kekeliruan dengan seksualitinya.....

15 comments:

Mimi said...

hahah..aku gelak baca last para. tu...hohoho...gitew ye? aku pun rasa gitew gak..itu pasal la saya pilih suami yg berbuluss romass byk..i loike..

elok la hafiz menang, dari kakak tomok..buweekk..x sokaa..

best apa AF..tapi aku tgk konsert sajor la...diari x syok sgt..

Ida Hariati Hashim said...

Hahaha..i think better tgk AF drp dok YM memanjang mcm i ni. Tapi nak buat mcmana, I ni kuat kritik org, mcm la pandai sgt, so baik jgn tgk la, sakit hati my hubby nanti..

mamasita said...

hahahaha
Ok Ok..I nak tengoklah AF ni..hari apa and what time yer??

edelweiss said...

Cik Rose...

Chek memang tak tengokkkkkkk AF pun tis year. sebelum-2 nih pun tengok konsert akhir jer...

nyampah tengok badut-2...tapi aku setuju aizat memang baguih...tapi mcm biasa yang baguih akan terkeluaq!!!!!

Hazrey said...

Ehem. Aku suka entry ni. Part pertama dan kedua dan ketiga.

Aku cuma nak komen pasal wartawan hiburan tu jek. Well, aku pernah TERtengok debat tu, dan aku ingatkan program memasak.

Bila up sound, rupanya cerita pasal AF, dan trust me, diaorang takkan menghentam all those PESERTA to the maximum sebab they definitely drooling over those finalist. And in their faggart mind, they wished they could give those finalist a long wet blow job.

Dan percayalah, ini bukan mitos, bahawasanya, wartawan hiburan pondan akan dok menulis pasal Aril tak henti henti sebab diaorang tetap imagine that BJ, and if opportunity arrives, they will definitely 'grabs' it.

Dan aku, aku tak tengok AF. But thanks to google search. They can sue me. No problem.

undomesticwifey said...

I ingat salah satu jawapannya you minat kat AC Mizal..bukankah kak rose??

tireless mom said...

Dear DR

I still watch AF. I used to go to mostly all of AF concerts during AF2 and AF3. Now dah dewasa sikit, I only watch the last 4 concerts at least can get the hang of it. So that boleh contribute comments to people like you. Anyways, I voted for the first 3 this time and expectedly Hafiz won. I still think his R Kelly I believe I can Fly nailed it. At the last concert seolah olah dipaksa rela dengan lagu yang tak kena and too much of choreo. Nasib baik dia menang and hopefully can be like Aizat, whose mum was my ex lecturer kat IIU dulu and became my office colleague later. I just love your perspective over AF. Way to go babe.

kakpiah said...

part lelaki jelita kurang berbulu tu aku setuju!!
wakakaka!!

alahh.. masa Tiara umumkn AF masok tu pon dah drama abis dah...
sumer org buleh agak.. siapa yg diorang nk masokkan..

tp kita layan gak kan?
buleh la..

Naz said...

Alhamdulillah, Kak Naz dilindungi dari kegilaan AF di sini :D
Last year sempat la tengok sikit...at the end of the day, you have to give it to them for having the guts to stand in the spot light, making themselves vulnerable to all sorts of comment from just about anybody.

Anonymous said...

Eh...

SAYA AFMASUK ARIL TAU. Dan saya memang tak suka lelaki berbulu. Terutamanya dada.

Hahahahahaha

Saya zakiah ni... hahahaha

Kak Ezza@makcik Blogger said...

akak pun tgk AF tau..sekali dengan diari lagi..ni kali ni lain dari yang lepas...and I like TJ..cara dia handle budak2 ni..best sekali....

Akak suka Hafiz menang walau pun tak pernah undi...sayang sekali si Akim..kalau lah Aril tak masuk..pasti dia dapat no 2...

Waterlily said...

"Cerempet?" hahhahaa..you never cease to amaze me with your vocab. (or is it me yang sengkek vocab?)

Obviously, I dont follow AF. Delayed telecast online pun tak (kalau ade pun). But pernah terbaca pasal one 'she-man' yang selalu pakai pink gown bila nak nyanyi..adehh...tengok muka dalam news portal pun dah geli, belum lagi dengar sora minah mamat ni. (not sure tho' dia peserta AF or other Msian reality TV show).

And errm...that part on mat jelita berbulu-less tu...hang tak tengok lagi rambut-rambat yang tak kelihatan..so I maleh nak komen banyak...cuma bisa tersenyum and gelak kambing jer lah! hahahha...

wanshana said...

Kenapa saya menonton AF?

Saya pun tak tahu kenapa. Yang saya tahu, malam Finals tu memang we all sefamily dok melepek dan melepak kat rumah, and we thought, why not we spend the evening mengutuk orang... :)

Blood goes upstairs lah tengok semua hampeh, EXCEPT for Hafiz and Akim. How aaaaarr, si Asma, Yazid dan Aril tu boleh masuk Finals?

Lagu si Asma tu kan ke hubby dia composed for her, kan? Hubby pun sama - awatlah composed lagu material macam lagu Pertandingan Lagu Hari Kebangsaan, kan? Memang tak nak bagi bini menang, kot?!

saat omar said...

AKIM! AKIM! AKIM! AKIM! AKIM! AKIM!!!

Uncle Lee said...

Hello Desert Rose, 'AF'....apa show ni?
Local or foreign? Minta ma'af my ignorance, ha ha. Lee.