BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, June 17, 2009

Maid from Hell

Actually nak cerita benda lain ...but this one thing has been bugging me :-


-source : NST Online-
Ha ah cantek lah muka dema, suke la maid I tu boleh berpeleseran ngan pacarnya saban minggu. Jangan hujung tahun terboncit sudahlah Bibik.
I am not against the Law or whatever it is. Even SUHAKAM pun is quite worried that this development of the law will contribute to more occurence of social ills caused by these foreign workers.
Afterall, contohnya my maid. Her prior task is to take care of my kids when we work and anything to do with laundry. I will do the cooking, cuci jamban, gardening, etc. Paling2 pun she has to sweep and mop the floor je. Whenever we go for holiday, she will have her choice whether dia nak pi merendek and stay at her sister's or follow us. I pay for her phone reload cards (tak potong gaji dia pun), I buy her clothes whenever I buy mine (read : bila la I tak beli baju kan, all the time apa), I will tapau food for her when we eat out and again she will be asked whether or not she wants to tag along. We dont take her to Tesco and make her tolak the trolley like most people do, instead, we make a point that shopping groceries is a bonding moment with kids, maid waits at home.
Besides, we go out every weekend, and leave her behind so that she can lepak and verangan kat rumah sorang-sorang. Di sore hari pula, dia dibolehkan bersiar-siar di kawasan perumahan dan ngobrol2 bersama teman2 seperjuangan. Moreover, we would always make a point to be highlighted that she is not young anymore, so our kids (and us included) respect her as 'orang yang lebih tua'. Even my mom, my aunts semua will buy her clothes and nice things. I never gave her my old things, I will buy new ones sebab I tak suka derma my barang terpakai pada orang. Termasuk lah dia. So kira I ni baik la jugak kan.
So.....seminggu sekali nak kena bagi cuti jugak ke????? Give me a break la, housemaid bukannya teruk sangat pun kerja (except kalau dapat majikan macam Firaun la). I dont even nag. Kalau I marah pun, I will reasoned out. After 10pm dia dah buat aktiviti bebas dah, without interruption from my kids.Lagipun, rumah sapa la lagi kat Malaysia ni pakai dapur kayu that maids need to go into the woods nak cari kayu nak cari kayu, rumah sapa la pun yang kena cuci baju pakai tangan (kecuali la mesin basuh rosak sebab tunggu sparepart sebulan..ye sapa yg nak terasa silakan he he).
Just because of that secluded kes of Mbak Siti Hajar tu, we employer of foreign maids have a risk to be fined RM10K upon failure of abiding such rules. Subramaniam tu maid dia rupa macam mana pun dia tak perasan, sibuk nak jaga sangat kebajikan maid orang yea. Alangkan cuti sebulan sekali pun macam-macam pengarauh yang dia bawak balik, apatah lagi seminggu sekali???
Here are the lists of stories yang I kumpulkan from my relatives and close friends regarding bibik-bibik :-
  • Lari dari rumah majikan, and left a 3 year old son sorang2 for 5 hours. When the mother (my neighbour depan rumah) came home budak tu dah biru dah nagis, sampai letih.

  • My maid yang I bagi cuti sebulan sekali dah dua kali bertukar pacar hasil dari perkenalan di kala bermuhibbah sebulan sekali, pernah terambik extra cuti tatau pergi mana only with a text "Maaf ibu, saya ada urusan penting, saya akan pulang secepat mungkin, ibu nga usah khawatir" (Opah dia khawatir, I tak risau la kat dia tu, yg I risaukan, we all ni sampai kena EL sebab dia tak balik)

  • My friend's sister's maid (apa aku cakap ni??) brought jantan balik rumah. Luckily her Indian neighbour called her and they rushed home only to find their maid selamba cipan berkemban with a shawl and that jantan lari ikut pintu belakang. Even worst, their kids were drugged to sleep untuk memudahkan si setan tu bersenda loka, macam haram.

  • My previous neighbour almost had an heart attack after finding out that her maid operates a "pusat urut mengurut dan etc etc" di rumahnya when she was at work, providing services to the Nepals and Cambodians working at the factory nearby.

  • My grandma's maid larik pukul 4 pagi tapi instead of pergi ke main road , dia ikut jalan pergi kubur and ended up at one of the neighbour whom later called my grandma to pick her up.

  • My aunt's maid larik and curik duit beribu because my aunty ni businesswoman. So duit simpan bawah bantal kot.

  • My friend's maid mandremkan they all satu rumah so that they all tak branik marah dia, once her neighbour ternampak she gave her toe to her toddler to suck.

  • My staff's maid yang bagi air kencing campur teh to her bed ridden MIL

And I am sure the list goes on. One fact that we need to admit, yang baru datang bodoh2 dari kampung pun kalau banyak bercampur gaul dengan yang dah otai, akan terpengaruh jugak. Apatah lagi kalau they have the priviledge of going out every week.....so help me God.

26 comments:

mamasita said...

O my Desert Rose!! Baguslah you tolong lepaskan tension majikan2!! Kalau kita majikan2 nak buat demo I rasa kitaorang boleh megekor belakang you k? You pandai bersuara!!

julie said...

Teruk nye... tapi nak buat macam mana kan?

Waterlily said...

Adeh deh...citer maid ni boleh buat kita migraine! My maid dah 4 tahun keje ngan we all, she's ok with the kids, keje boleh la coz i banyak tutup sebelah mata..but itulah kataorang familiarity breeds complacency. She tends to take things for granted. Next year I tak nak sambung contract dia lagi, habih 5 tahun jer lah kut, ikut nyawa passport dia tu.

My 'best' maid and most loved by my son (eldest - coz dia sorang jer masa tu) - rupanya selalu bawak jantan balik rumah. I tak tau pun sampai le kitaorang pindah rumah and dia dah habis contract, i found out from the Bangla himself(yang datang sekali sebulan potong rumput rumah I)yang talipon nangis2 mintak tolong...issh..geram kalo ingatkan kes ni!

Tapi those maids yang sanggup letak air kencing or bagi anak suck their toes tu memang patut sangat le kena rotan pun...

Hazrey said...

I will send in my resume.

I dont mind NOT taking any off day. Any sister of yours staying at the same house? Ada? Ok cool.

Ada allowance lebih masa? Ada insurance untuk cover kemalangan diseterika, dicurah air panas mahupun dicucuh puntung rokok? Kalau ada, senang nak buat self-inflicted, can claim and run to French mission like all the maids do (except they go to different mission).

Told my wife once, kalau kita nak cari maid, pastikan yang cantik. Hahahah, terus kami takder maid sampai hari ini, and that saves me a lot of money.. which.. will be used to buy coach bag for her.. yeah, lelaki selalu didiskriminasikan. Kesian kan..

And cendol in Shah Alam? Yeah, I can blow my nose and give you one.

kay_leeda said...

Desert Rose,

Yuhooooo....memang ni citer best!!! I had my fair share of runaway maids. Ada yg pernah left Farah (who was then still a baby) with a neighbour and kabur lari ngan another Indon yang buat longkang tepi my house. Ada gak yang kata I ni abuse dia (padahal keje dia tido & tengok tv je), just after she got caught in Chow Kit. Macam-macam lah....

Pasal day off tu..hai tak payah lah nak heboh-heboh. Bukan they on their feet 24/7 pun. Kita pun faham they need rest, so rehat kat rumah je tak leh ker? Nak buat pe kluar gi jln-jln pulak and mengundang dot, dot, dot....

Desert Rose said...

Datin dear,

Siap. U tolong kumpulkan ahli2 demo ye...


Julie,

Memang nok, aku nak buat bodo je. Lantak dia la. Nak rehat apalagi tido kul 9.30 bgn pukul 6.30, tak cukup ke ??palatok dia.

Kak Wily,

Betul tu, toksah le sambung, nanti dia lebey plak. My fren's sister tu boleh jadi mcm org hilang ingatan bantai maid dia yg drugged her kids tu. Mau tak, kalau i pun tak tau la apa jadi,kalau nak menyundal pun jgn la sampai anak org ko nak bunuh


En Hazry

Cissss bedebah, ko makan la cendol tu sorang. Aku kalau nak maid jantan mestilah muka mcm Hugh Jackman, tough bod mcm arnold susahnakeja, pandai masak mcm jamie oliver, pandai ngaji, tajwid , taranum sume dan super duper rajin. kLON pelawak veteran aku malas.

Kak Kay,

Tulah, sakit jiwa kan...I ni plak bukan jenis cerewet sangat, byk yg i pejam mata. Yg paling I pantang tak jaga solat dan main jantan esp kalau yg dah bersuami...kita pulak nak tanggung dosa dia,apa barang

QM said...

Desert Rose

Lately ni banyak cerita maid lari.
Dulu masa I keje, orang kutuk2 je I jadi lipas kudung bagai hantar anak ke babysitter dan semua benda buat sendiri. Derang selalu kata...ambik la maid...takkan takde budget nak amek maid, laki u kan engineer...

Tapi RM8000 yg untuk yg belum tentu...aiyoo migrane dibuatnya.

Macam da jadi masalah sejagat pasal maid maid nih kan...

Naz said...

Eja,
My sister's current prob...
maid dia yg baru dah sampai but masalahnya apa pun tak tau nak buat. yang dia tau *saya mau kerja di tesco*. so my sister told her agent tak cakap ke nak datang kl kerja kat rumah orang.
*saya tauuuu...tapi saya mau kerja di tesco*
macam orang dungu gitu..abih tu camno. i told my sister, dia tu bukan manusia, robot tu sebenarnya. robot promote tesco!

edelweiss said...

Desert Rose...

bravo. hang pun tau akan & maid punya masalah kan...hahahh

tapi aku salute hang...mcm hang aku cakap ari tuh...hehehhe

Desert Rose said...

QM,

dULU ANAK I DOK NURSERY GAK, PASTU DEPA FED UP, i pun kesian gak sebab ada one time tu my daughter dapat kutu u tau. Dah la everytime nak hntar pagi2 buat drama dua tiga babak dulu, tu yg I terpaksa ambik maid, kalau tak tak kkosser

Kak Naz,

Ha ha ha, awat la cacat maid ur sister tu, mesti akak kak naz tertekan kan? Dia ingat Tesco tu menatang apa, ?? Mana ada Indon pompuan TESCO ambik keja, depa hire Bangla je sebab pandai sket. Awat dia nak jadi manager Tesco ka? Lawak ar minah tu.


Edel,

Lepas ni kita pakat ambik melayau campa mcm Along....stress free. Aku nak menyeru pada semua kaum ibu supaya menolong rakyat islam di campa dan selatan thai, meh kita tlg bagi depa kerja.Indons sume antaq balik

Anonymous said...

Hi,10000% agreed with you. My VERY OWN experience; my maid cabut & left my 3 months old baby (lepas pantang)with my 6 yrs old girl,I was away in a hospital (4 days) to look after my late mum who was critically ill in Feb & my maid brought jantan to the house, my maid cabut & she took along all my kids duit raya.Who cares for all our problems? To add, my maid drinks milo 3 times daily. I stock up milo+condensed milk esp for her...

Lyana Mauseth said...

wei,

maid yg x pyh cuci jamban? dpt baju baru tiap kali tuan beli baju baru? tak payah masak?? top up dpt?? apa kata aku apply jd maid hg...tp disebabkan aku maid yg grad and sepupu kesayangan hg kan...gaji kena la tarap grad kan...gerenti puas hati!! :D

kak ja said...

Dpt maid ni mcm beli deghoyan.. Nampak kulitnya, tp bkn senang nak teka isinya elok sedap ke tak.. kita cuma akan tau bila dah dikopek kulitnya, n rasa isinya, up 2 ur taste atau tidak..

Sj nak menambah point:
Bekas maid adik kja, pandai mkn pandai simpan..Tp sepandai2 beruk melompat, bila mati dia jatuh ke tanah gak..
Satu pagi, at 3, adik kja bangun n found out dia dah lari ikut pintu blkg.. Brg2 dia semuanya ada dlm bilik dia, meaning dia mmg plan nak balik umah n that wasn't her first timelah curi kuaq.. Adik kja check her add book, penuh dgn nama jantan sj2!!
Adik kja then kunci balik pintu belakang tu dr dlm.. Sampai ari ni tak nampak kelibat dia!!

FYI, bekas maid dia tu mmg tera lebih.. pandai guna pc, siap pandai chatting2, guna internet semua..

Pandai sgt susah, yg bengap mcm Robot Tesco Naz tu pun susah gak..

Lyana Mauseth said...

maid sister kak naz tu mmg nak mkn penampaq jepun le tu...tesco...tesco...pang sekali baru tau...

Puteri's territory said...

DR,
Salam perkenalan. Cerita maid ni rasanya 40 hari 40 malam tak akan habis. Ada once my maid pernah bagi her nipple for my son to suckle masa i tengah dalam pantang. Sedih giler I. Nasib baik tak meroyan.

Luckily now I have a good one after experiencing mcm2 cerita maid ni. But like I told my hubby kalau takde maid lagilah it will affect my relationship with my hubby sbb dia bukan kaki nolong and hari2 nak membebel je kat dia kan. So memang kena ada, I told him.

In a nutshell, maid ni 'kalau takde sakit fizikal, kalau ada sakit mental'.

kay_leeda said...

DS,

Makin best kompilasi citer maid kat sini :) Pe kata lepas ni, buat ranking maid sapa yg paling top kerenah tak betoi nya. I vote kakak Naz punyer tu, yg tesco, tesco tak lekang di mulut. Isshhhh...nasib baik lah tak dapat ke I, kalu tak mau I bagi dia assignment suruh hapal rege brg tesco tu dulu. Haaa...ukur baju di badan sendiri lah.

Anonymous said...

My temporary illegal maid (temporary ke tak dah nak masuk 7 bulan dah) is leaving soon. Sib baik dia bagi tau awal. So ada org recommendkan someone she knew from Indon, so we all process sendiri i.e. turun naik imigresen.

So ibuk2 di luar sana kalau mau process sendiri boleh tanya sama saya ya..Enggak susah, enggak payah guna agent yg cekik darah itu atau runner yg akan charge at least RM500.

(saja promosi diri yg agak kurang busy semenjak dua menjak ni)

Cik Kiah/Mak Bulu

tireless mom said...

Habislah kita. Bila bapak bapak Indonesian tu baca your blog, lagi they all akan mogok tak mau hantar maids ke Msia. Tak kerja lah I lepas ni because I dont have a maid. But then again... you seem to be the employer made in heaven. I will request them to consider.

Naz said...

Wah! nampaknya si Robot Tesco sister I dah agak famous. Tak lama lagi ada support group untuk dia on Facebook! Tunggu tengok ya tuan tuan dan puan puan :D
Nampak gaya seminggu dua ni kalau tak ada perubahan juga (read: mau buat kerja dapur), she'll be sent home. Yang terbaru dia kata kalau nak jugak suruh dia kerja kat rumah tu ... kena bagi henpon dan rradiu kaaset. I told my sis, why waste time dengan dia. Hantar balik hari ni jugak. Duk main bargain bargain apa....satu pergi, 10 mari!

my word veri: over-isms
....hahahaha! macam tau tau pulak.

abanglong said...

salam
first time singgah ni.
.
.
ni orang lelaki lak nak citer pasal maid ni :)
.
our maid ni yang ke4. the first was the best interms of kerja rumah and masak (she really knew how to cook superb foods) tapi sayang - mulut kalah tempayan.

second - a bit younger. ok. tapi keja only 2 years saja. den dah jutawan... takmo keja lagi.

third- ni tru agent. dapat yang mental problem. sebulan jer tahan. sib baik dapat full refunds.

yang ni, dah third year. mula mula sampai, rajin giler sampai celah suis lampu pun dia lap. lepas tu makin lama makin lemak.
kadang pelik... dia ker my wife yang boss ni !!!

.
tapi - cant live without them. maka makin besarlah kepala mereka.
.
.
ops. terpanjang lak comment ini. :)

Spices of Life said...

in kl i cant live without them. but here i can manage without them. maybe the school system here is better.like kids start school at 8, finish by three. meantime , we manage headache free at work while they in school. then they become latched key kids for two hours only. so far isha allah , it worked good for me when my kids were in school.

Anonymous said...

Salam Desert Rose

Maaf I have never had a maid so maybe I don't know anything about it and shouldn't even have an opinion on it. I heard a lot of horror stories - even my mom and my sister have had maids run off on them.

However, yang saya musykil ialah if we trust the maid to stay home alone with our kids/bedridden parents while we are at work, and to prepare/serve us food and feed our children, then shouldn't we trust them to do what ever they want when they are out of our house?

Farizahb

Yatie said...

hi Desert Rose, thanks for stopping by my blog :)

kisah2 maid ni macam2kan, adik i tukar maid sampai 4 kali, lama2 dia tak larat dah ambik maid sebab setiap maid dia semua ada perangai buruk, ada satu tu tiap hari bangun lambat, macam dia pulak yg boss kat rumah hehee..

yatie

Sha Abdullah said...

puan bunga mawar padang pasir,

aku x stuju bg cuti kt depa ni..aku tgk maid jiran2 aku tu,bila bos ada,lemah lembut lutut,tudung litup x buka,bila bos p keja,depa dok mengedik dgn mat2 indon bangla yg mai buat reja kt area kuarters kami tu,gelak mengilai mcm pontianak sundal bolong kena histeria,bergurau smpai peluk2..berbulu bijik mata aku tgk,gedik ya hampooonnn..siap msk dlm umah salin pakai sluaq pendek bila jejantanz tu mai..bygkan kalau depa blh outing time weekend..ishhh x koserrr mak nak bayangkan..

Anonymous said...

Maid aku sorang tu tak nak makan nasi, tapi nak makan jagung. Aku pun belilah jagung yang org bagi makan ayam tu. Dia yang pilih hokay!!! Baiknya aku ni bawa dia syoping. Satu lagi maid aku hantar balik lepas satu bulan sebab aku tangkap dia bawa jantan masuk rumah aku. Dia cakap dgn ajen aku tak kasi makan. Kalau kasi pun makan makanan anjing. Rupanya maksud tak kasi makan tu sebab aku x masak makanan cara dia. Aku kata ko nak makan cara kau, masak sendiri. Yg bab makanan anjing tu pulak sebab aku bagi makan KFC. Bukan sisa tau tapi beli set meal khas utk dia. Cinabeng punya maid... Last last aku berhenti je. Buat part time dari rumah.....

tee said...

salam kenal,

memang citer maid ni tak akan abis nyer.. my neighbour, da 2 maid yg lari.. tinggalkan anak2 3 org - 5 yr, 3 yr and 8 mnths.. melalak budak2 tu.. mujur gak ada maid jiran yg lagi satu tlg rescue.. bengang + tension neighbor i tu..

as for me, antar bebudak ni ke taska jer la.. pas tu wekeen, panggil cleaner office datang cuci, mop n iron baju..

:)